Menu Zavřít

Pět tváří šéfa pro 21. století

24. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Všestranný generální ředitel ustoupí expertům

Korporátní král James M. Citrin si již dávno vytvořil názor na vedení nejdynamičtějších světových společností. Během zakládání technologického, komunikačního a mediálního oddělení společnosti Spencer Stuart totiž od roku 1994 zaměstnal 165 vedoucích, hlavních finančních pracovníků a ředitelů. Mezi jeho velké úlovky patří i David L. Calhoun, hvězda General Electric, který pomohl přilákat rizikový kapitál VNU (nyní Nielsen), generálního ředitele Eastman Kodaku Antonia M. Pereze a šéfa Motoroly Edwarda J. Zandera.
Citrin ze svého postu sledoval generální ředitele obchodních společností během předem ztracených bitev proti zvyšující se poptávce po jejich výkonnosti a čase. „Práce generálního ředitele je natolik vyčerpávající a složitá, že projdete-li si nyní seznam činností, za něž nese odpovědnost, nikdo není s to vše zvládnout,“ říká Citrin. Přidal-li k tomu zmenšující se trh s talenty kvůli přesunu mnoha hvězd do oblasti rizikového kapitálu, uvědomil si, že se vzor generálního ředitele obchodní společnosti musí změnit.
Citrin se domnívá, že v příštích pěti letech budou muset správní rady začít používat koncept „odborného generálního ředitele“. O správních radách složených ze ředitelů prohlašuje, že budou muset začít uvažovat mnohem realističtěji a uvědomit si, jak jsou dokonalí generální ředitelé vzácní. Měly by se spíše zaměřit na výběr generálních ředitelů s velmi dobrými znalostmi v jednom nebo dvou oborech a s dostatečnými v těch ostatních, aby dokázali sestavit vysoce výkonný podpůrný tým, než na vedoucí pracovníky, kteří jsou odborníky na všechno.
Citrin je přesvědčen o rychlém posunu ke změně struktury společnosti ve vnímání správních rad. Mnohem více hlavních řídících pracovníků se stane téměř rovnocennými partnery a větší počet vedoucích s konkrétními funkcemi, například šéfové pro lidské zdroje a marketing, začne spolupracovat se správní radou. V budoucnosti Citrin očekává pět typů odborných generálních ředitelů, po kterých bude největší poptávka.

INOVÁTOR
Velmi vyhledávanými se stanou generální ředitelé schopní dobré komunikace se svým nejbližším okolím, ať už to budou algoritmoví géniové, zázrační luštitelé šifer nebo jen vystudování vědci či designéři. Zvětšující se globální konkurence začne vyžadovat lepší schopnosti řídících pracovníků a inovační šéfové se v budoucnu stanou v byznysu vyhledávanými lidmi. Jejich znalosti jim navíc budou pomáhat povzbuzovat inženýrské, výzkumné a vývojové týmy.

Příklad.

Arthur D. Levinson, generální ředitel Genentech. Levinson má doktorát z biochemie a je známý tím, že posílá pozdě v noci e-maily výzkumným pracovníkům s podrobně popsanými vědeckými návrhy. Citrin také uvádí Reeda Hastingse, zakladatele a generálního ředitele společnosti Netflix a bývalého softwarového inženýra, kterého Spencer Stuart posadil do správní rady Microsoftu.

  • Velvyslanec

V minulosti se dvouletý pobyt v Londýně považoval za dostatečnou mezinárodní zkušenost, to však nadále nebude platit. „Stále více našich odborných generálních ředitelů by mělo mít přímou obchodní zkušenost s rozvojovými trhy,“ říká Citrin. Správní rady hledají ty, kteří mají v pasech razítka dokládající časté návštěvy nejen Číny a Indie, ale i Ruska, Brazílie a Dubaje. Citrin tvrdí, že velvyslanci by měli dobře znát nejen tyto země, ale i mít přístup k místním vládám, vládnoucím rodinám a obchodním magnátům.

Příklad.

Citrin zmiňuje generálního ředitele společnosti News Ruperta Murdocha, který se dlouhou dobu snažil získat přízeň pekingských politiků a navazoval spolupráci s místními společnostmi. Dalším je podle něho Indra K. Nooyi, šéf PepsiCo, který se narodil v indické Čennaí.

obchodník Citrin předpokládá, že po obchodních znalcích, kteří dokážou prodat vedlejší majetek společnosti a vyrovnat se velkým ziskům hráčů rizikového kapitálu, bude velká poptávka. Nákup a prodej je vždy součástí činnosti šéfa, ale „velké strategické transakce jsou pro společnost stále více opravdovou velkou sázkou,“ říká Citrin.

Příklad.

Edward E. Whitacre mladší, generální ředitel AT&T v důchodu, který změnil SBC Communications, v minulosti nejmenší regionální pobočku společnosti Bells, v mocnou firmu s tržní hodnotou 242 miliard dolarů. Citrin říká: „Vybudoval největšího hráče ve svém oboru z neobvyklé startovní pozice.“

DIRIGENT Stěny korporací se stanou propustnějšími, pokud se společnosti spojí s outsidery a osloví inovátory kvůli nápadům, které by mohly uvést do praxe. Požadavek na spolupráci jednotlivých oddělení korporací se bude zvyšovat, protože poptávka po nových oblastech bude vyžadovat větší kreativitu u všech divizích. Dirigent společnosti bude muset dokázat, aby všichni jeho hráči dobře spolupracovali.

Příklad.

A. G. Lafley, který tvrdí, že polovina nových produktů Procter & Gamble by měla pocházet z jiných výzkumných a vývojových laboratoří než firemních. Citrin také uvádí jako doklad Lafleyho velkého talentu spojení P&G s Gillette nákupem této společnosti za 57 miliard dolarů.

castingový agent Kdo si myslí, že tvrzení „lidé jsou našim největším aktivem“, je dnes přežitek, bude určitě překvapen. Očekává se totiž zostření souboje o talenty, jakmile početné ročníky začnou ve velkém počtu odcházet do důchodu a manažeři na rozvíjejících se trzích začnou pociťovat jejich nedostatek. O generální ředitele, kteří dokážou získat nejlepší lidi a obratně jich využívat, bude velký zájem.

Příklad.

Šéfka Xeroxu Anne M. Mulcahyová, která v dubnu jmenovala provozní ředitelku a svou jasnou nástupkyni Ursulu M. Burnsovou prezidentkou společnosti. Citrin říká: „Dokázala dát těm pravým lidem tu správnou práci, což se neobyčejně vyplatilo.“

Toto je moje práce CLARENCE OTIS mladší Jednapadesátiletý generální ředitel sítě restaurací Darden, majitel hotelů a restaurací Olive Garden a dalších řetězců. Přesunul se z hlavních ulic Wattsu na Wall Street a ve správný čas do svého současného zaměstnání.

BRAND24

Vyrostl jsem v drsné čtvrti. Narodil jsem se v šestapadesátém roce, rasové nepokoje proběhly v pětašedesátém. Stále mám před sebou Národní gardu s bodáky na střelných zbraních. Vzpomínám si, že když mne na střední škole zatkla policie, musel jsem si pod pohrůžkou zastřelení lehnout na zem. Jste-li však chytrý, vždy se najde mnoho lidí, kteří jsou velmi ochotní vám poskytnout pomoc.
Moje rodiče velmi zajímalo úspěšné jednání a byli přesvědčeni, že se můžete stát tím, čím chcete. Vždy jsem se domníval, že velké společnosti mají významný vliv a mohou vyvolat hluboké změny. Můžete-li tedy určovat směřování velké společnosti, pak jste s to způsobit společenskou změnu.
Během svého prvního pracovního pohovoru (na pokladníka) u společnosti Darden jsem si uvědomil, že tato organizace je ve srovnání s Wall Street mnohem různorodější. Líbilo se mi, že její značky oslovují masy lidí a všichni je opravdu znají. V každém případě měla mnoho nejrůznějších zaměstnanců, a to v oboru, v němž se lidé skutečně mohli dostat z nástupního místa až na její vrchol. Tato organizace se chovala skromně, což mi vyhovovalo.
V Dardenu velmi pečujeme o různorodost a chceme ji pozvednout na vyšší úroveň. Snažíme se posilovat naši podpůrnou zaměstnaneckou síť a rozšířit různorodé vzdělání i na zbytek managementu. Nespatřujeme však v tom žádnou filantropii. Snahy zaměřené na různorodost nám umožňují vítězit. Nemůžeme dosáhnout námi předpokládaného růstu prodeje, pokud nebudeme společností, v níž se u menšin rychle zvyšuje vědomí toho, že jsou její zcela nedílnou součástí.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).