Menu Zavřít

Pět hvězdiček nevyšlo

8. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Slavný Ritz má zachránit Hotel U Sixtů

Bývalý majitel domu U Sixtů - stojícího na rozhraní Celetné ulice a Staroměstského náměstí - Jan Theodor Sixt z Ottendorfu 21. června 1621 málem ztratil hlavu. Byl odsouzen za účast v protihabsburském povstání a císař Ferdinand II mu udělil milost až v okamžiku, kdy již stál na popravčím lešení na Staroměstském rinku. Život si sice zachoval, ale dům mu byl konfiskován. Současný nájemce domu U Sixtů, developerská společnost Prague Investments, to nemá o mnoho lehčí. Už sedm let se snaží přilákat investora, který by dal 65 milionů euro na hotelový projekt, který má vzniknout v historickém domě, o němž se zachovaly první písemné zmínky již z roku 1405, a v okolních budovách. V případě, že se to nepovede, nebude to sice ředitele společnosti Američana Steva Millera sice stát hlavu, ale přijde o prestiž, což také není lákavá vyhlídka.

Vše mělo ladit. Nápad to byl velkolepý: ze tří středověkých domů u Staroměstského náměstí vybudovat moderní pětihvězdičkový hotel, aniž by se narušilo jejich historické jádro. Každý hotelový pokoj by vypadal jinak, aby přesně ladil se slohem domu. Byly by v něm pokoje gotické, barokní a renesanční, všemi těmito přestavbami během staletí totiž domy prošly. Zachovaly by se cenné kasetové stropy, klenby, také podlahy by se vrátily do původního stavu. Jednotlivé domy by spojovaly podzemní chodby vedoucí románským a gotickým sklepením, v nichž by vznikl také bazén a fitcentrum. To byl plán společnosti Hotel U Sixtů v roce 1996, kdy ji založila Prague Investments. Té pražský magistrát pronajal dům U Sixtů a další dvě středověké budovy v bloku mezi Celetnou, Kamzíkovou a Železnou ulicí. Měl přitom představu, že hotel bude do konce 1998 roku dokončen.

Mizí provozovatelé, mizí banky. Smlouva s městem neobsahovala kromě výše nájemného žádné podmínky související se zahájením stavby hotelu. „Jednoduše jsme si dlouhodobě domy pronajaly,“ říká Miller. Společnost si časem pronajala nebo koupila od soukromých vlastníků dalších sedm domů v okolí. Původní projekt se 42 pokoji se rozšířil na 140 pokojů. Zůstalo však jen u projektu. Kromě nutného zajišťování stavby a archeologického průzkumu se od roku 1997 v pronajatém bloku nepostavilo nic. I to však nebylo levné. „Budovy se rozpadaly, odhalili jsme v nich historické poklady, o kterých se městu ani nezdálo. Nájemné, archeologický průzkum, zabezpečení objektu a veškeré plány firmu stály asi 14 milionů eur,“ vypočítává Miller. Od začátku měla Prague Investments smůlu s financováním. Postupně přišla o tři potenciální provozovatele: Orient Express, Radisson a Kempinsky Hotel Chains, a s nimi také o banky, které by do projektu investovaly. Nejvíce bolel odchod Kempinských po krachu jejich poboček v jihovýchodní Asii. „Kvůli Kempinským jsme přišli o tři roky práce,“ tvrdí Miller. „Jejich schopnost dát takové záruky, jaké si banky v této oblasti vyžadují, klesla na nulu,“ uvedl.

BRAND24

Radní bez naděje. Miller uvádí, že firma je v mínusu. „Vydali jsme peníze bez jakékoliv jistoty že uspějeme. Už čtyři a půl roku dáváme všechno co vyděláme do tohoto projektu,“ říká Miller. A nejsou to malé prostředky, vždyť společnost už v Praze uskutečnila významné developerské projekty jako byl například Vinohradský Pavilon či Planet Hollywood na Příkopech. Navíc tvrdí Miller, že bude trvat více než sedm let, než se návratnost hotelu vrátí do černých čísel. Nejsou to podmínky, které by investora příliš lákaly. I radní Filip Dvořák, který už dlouho drží nad projektem ochrannou ruku, klesá na mysli. „Upřímně řečeno, já už jsem naději ztratil,“ řekl. Myslí si, že složitost projektu každého investora odstraší. Město však nemůže smlouvu ukončit, dokud Prague Investments platí nájemné, a Dvořák potvrzuje, že společnost není nic dlužna.

Spasitel Ritz. Nezávisle na tom radní uvádí, že radnice nechce zatím projekt nenávratně smést se stolu. Zřejmě i proto, že se objevila další příležitost, jak ho zachránit. V červnu 2001 Miller oznámil, že společnost Hotel U Sixtů uzavřela partnerský vztah s významnou mezinárodní hotelovou společností Ritz Carlton, která se dosud v Česku neangažuje. Tím by se problémy s financováním mohly vyřešit. „Záruka Ritze je kryta společností Mariott International. Co se bank týče, je taková garance zlatá,“ říká Miller. Jedná proto s Erste Bank, West LB a Raiffeisenbank. „Uzavřeli jsme smlouvu s Prague Investments ohledně hotelu ve středu Prahy,“ potvrdila týdeníku EURO ředitelka developmentu společnosti Ritz Carlton Stephanie Plattová. Mezinárodní zvuk této společnosti sice může podstatně pomoci při jednáních s potenciálními investory, ale stoprocentní zárukou konečného úspěchu samozřejmě není. A tak otazníky kolem Hotelu U Sixtů zatím nemizí. Skončí jeho historie dříve než začala? Dostane radnice pětihvězdičkový hotel v srdci Prahy? A co Steve Miller, který kvůli honosnému hotelu vložil hlavu a peníze na špalek? Zachrání ho Ritz Carlton za pět minut dvanáct, jako kdysi císař Jana Theodora Sixta z Ottendorfu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).