Menu Zavřít

Perla funkcionalismu se znovu zaleskne

3. 7. 2006
Autor: Euro.cz

VILA TUGENDHAT Původní vzhled z třicátých let dvacátého století má během rozsáhlé rekonstrukce získat brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO. Příležitost spojit jméno své firmy se světoznámým skvostem moderní architektury přichází právě teď.

VILA TUGENDHAT Původní vzhled z třicátých let dvacátého století má během rozsáhlé rekonstrukce získat brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO. Příležitost spojit jméno své firmy se světoznámým skvostem moderní architektury přichází právě teď.

Směrem do ulice působí vila Tugendhat skromně a nepoučený kolemjdoucí by ji pravděpodobně minul bez povšimnutí. Přesto je tato funkcionalistická stavba jednou z nejvýznamnějších architektonických památek v České republice.

Manželé Tugendhatovi si projekt objednali v roce 1927. Slavný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe získal naprostou tvůrčí volnost. Díky tomu se již na konci roku 1930 manželé stěhovali do skutečného uměleckého díla. Vila představila zcela nový, do té doby neznámý typ splývání obytných prostorů a stala se také výjimečným příkladem dokonalého propojení venkovní architektury a okolní přírody s interiérem. Stavbou, která určila moderní měřítka bydlení, předběhl Ludwig Mies van der Rohe svou dobu o několik desítek let.

NEPOVEDENÁ REKONSTRUKCE Již v roce 1938 byli Tugendhatovi své velkolepé sídlo v brněnských Černých Polích nuceni opustit, neboť utíkali před nacisty, kteří budovu následně zabrali. O pár let později, při osvobozování republiky, si ve vile Rudá armáda dokonce ustájila koně. Také v poválečných letech dostal skvost české architektury pořádně zabrat - sloužil různým účelům, mezi jiným i jako tělocvična pro rehabilitační tělocvik. V roce 1980 přešel objekt do majetku města Brna a po nepříliš šťastné rekonstrukci sloužil jako reprezentativní prostor radnice.

Po listopadu 1989 zažila vila dvě hvězdné chvíle: Po volbách v roce 1992 zde Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem dohodli rozdělení společného státu. A o deset let později byla stavba zapsána do listiny světových kulturních památek UNESCO.

JAKO ZA TUGENDHATOVÝCH

Vila vypadá dnes na první pohled zachovale, ale ve skutečnosti si již není příliš podobná a je ve velmi špatném technickém stavu. Smyslem již několik let připravované rekonstrukce je, aby vypadala stejně, jako když zde ve třicátých letech žili manželé Tugendhatovi. Stavba se těší mimořádnému zájmu turistů, který daleko přesahuje možnosti prohlídek. Zájem se stále zvyšuje, protože se lidé obávají dlouholetého uzavření vily kvůli rekonstrukci. Více než polovinu návštěvníků tvoří cizinci. Letos město dokončilo přípravné práce na projekt rekonstrukce. „Ještě před měsícem se řešilo, kde bylo jaké umyvadlo, záchod či vařič. Do takových nuancí přípravy zacházely,“ říká náměstek brněnského primátora Miroslav Hošek. Rekonstrukce se podle něj dotkne také přilehlých zahrad. „Obnova vily se bude týkat všech jejích částí, od statiky a kanalizace, přes omítky, dlažby a okna, až po nábytek a detaily interiéru,“ upřesňuje Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které vilu spravuje. Většina nákladů půjde z rozpočtu města. Jak už jsme informovali v minulém čísle Profitu, radnice vypsala veřejnou zakázku na rekonstrukci. Ta by mohla začít hned letos na podzim a podle plánů magistrátu trvat dva roky. Náklady na rekonstrukci přesáhnou sto milionů korun. Stavební firmy musejí předložit své nabídky do 28. července. POSAĎTE SE NA BRNO

**Oslovit podnikatele při obnově vily Tugendhat se snaží nadace Vila Tugendhat, jejímiž zakladateli jsou Veletrhy Brno, Dům umění města Brna a deník Rovnost. „Za případnou spolupráci na našich projektech firmám nabízíme reklamní prezentaci v našich tiskových materiálech, na výstavách a podobně. Po dokončení restaurování vily Tugendhat by měli být významní sponzoři uvedeni přímo v jejích prostorech,“ uvádí Jitka Vitásková z nadace.

Spolupráci se podařilo navázat například s Commerzbank, která se bude podílet na projektu studijního a dokumentačního centra. To bude po rekonstrukci umístěno v suterénu vily a mělo by poskytovat informace nejen o této stavbě, ale o moderní a současné architektuře a designu vůbec.

Při oslovování podnikatelů využívá nadace neopakovatelný génius loci vily Tugendhat. Návštěvy a pracovní snídaně ve vile pro manažery firem nebo jejich významné klienty působí podle Vitáskové dokonale.

BRAND24

Podnikatelé mají šanci nejen při samotné rekonstrukci, ale také při podpoře zhotovování replik původního vybavení. Jako první na tuto možnost zareagovala Jihomoravská plynárenská, která podpořila zhotovení repliky slavné Miesovy židle Brno a také křesla Barcelona.

Většina původního vybavení vily je již nenávratně ztracena, bude proto nahrazena věrnými kopiemi. V Muzeu města Brna uchovávají jediné originální křeslo z vily, Moravská galerie spravuje další čtyři kusy nábytku. Část mobiliáře si odvezla rodina Tugendhatových do emigrace. „Těžko je ale můžeme žádat, aby nám tyto věci poskytli,“ domnívá se Pavel Ciprian.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).