Menu Zavřít

Peníze z fondu, banky i od anděla

18. 11. 2003
Autor: Euro.cz

PODPŮRNÉ PROGRAMY, BANKY I SOUKROMÍ INVESTOŘI CHTĚJÍ OD PROJEKTU, NA KTERÝ PENÍZE DÁVAJÍ ČI PŮJČUJÍ, HLAVNĚ JEDNO - REÁLNOU ŠANCI NA ÚSPĚCH.V České republice existuje v současnosti přibližně devadesát systémů fungujících na bázi franchisingu nebo vykazujících jeho některé prvky.

BRAND24

PODPŮRNÉ PROGRAMY, BANKY I SOUKROMÍ INVESTOŘI CHTĚJÍ OD PROJEKTU, NA KTERÝ PENÍZE DÁVAJÍ ČI PŮJČUJÍ, HLAVNĚ JEDNO - REÁLNOU ŠANCI NA ÚSPĚCH.

V České republice existuje v současnosti přibližně devadesát systémů fungujících na bázi franchisingu nebo vykazujících jeho některé prvky. Franchising v České republice nejvíce využívá podle přehledu České asociace franchisingu maloobchod. Tam působí asi dvě třetiny franchisových systémů v tuzemsku. Zbylá třetina připadá na služby. Z toho asi osmnáct procent franchisových systémů je v oblasti gastronomie. Ve výrobě je zatím franchisa výjimkou. Při rozšiřování sítě těchto značek však podnikatelé často narážejí na nedostupnost finančních prostředků. Na franchisingový koncept nelze podle Petra Slabého z Komerční banky aplikovat dosavadní běžné úvěrové produkty. Proto Komerční banka vypracovala koncept, který se zaměřuje výhradně na příjemce franchisy. Existují přirozeně i další zdroje financí. Například získání nevratných zdrojů z dotací je příjemné pro všechny zúčastněné - franchisora, franchisanta, popřípadě pro úvěrující banku. Pokud projekt získá peníze například z některého podpůrného fondu, ať už státního nebo třeba z Evropské unie, znamená to, že už ho někdo ohodnotil jako životaschopný. Peníze z programu Sapard získal například franchisový koncept Švejk restaurant. „Musím potvrdit, že dotace skutečně existují. Cesta k nim však byla velmi složitá,“ uvedl ředitel konceptu Radovan Sochor. Žádost prochází dvoukolovým schvalovacím řízením a musí vyhovovat manuálu, který žadatel dostane. V prvním kole se posuzuje formální žádost, kdy cokoli předepsaného manuálem chybí, znamená to, že projekt bude vyřazen. Úmrtnost už v prvním kole je podle Sochora padesátiprocentní. Návratná finanční pomoc, dotace, finanční příspěvky, záruky či úvěry se sníženou úrokovou sazbou jsou nástroje podpory malých a středních podniků. Finance z jednoho zdroje však nikdy nestačí. Z těch cizích jsou nejvyužívanější bankovní úvěry, existují však i další možnosti. Například rizikový kapitál nebo Business Angel. Posledně jmenovaný však má do anděla či do charity hodně daleko. Jde o bývalé aktivní podnikatele nebo top managery, kteří jsou ochotni sdílet podnikatelská rizika a čekat na zhodnocení investice. A mají také zájem zúčastnit se na rozvoji firmy prostřednictvím předávání zkušeností. Podle ředitelky oddělení malých a středních podniků společnosti CEAG Margarety Křížové začínají pronikat i na tuzemský trh.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).