Menu Zavřít

Peníze v bance budou bezpečnější

3. 5. 2010
Autor: profit

Klienti bank v Česku budou lépe chráněni před krachem finančních ústavů. Parlament schválil novelu zákona o bankách, podle kterého se zvyšují maximální limity pojištění vkladů a zkracuje lhůta pro vyplácení náhrad pojištěných vkladů.

Autor: Jakub Stadler

Jistota klientů českých bank, že v případě problémů způsobených třeba finanční krizí nepřijdou o své úspory, se od příštího roku zvýší. Důvodem je novela zákona o bankách, která zvyšuje maximální limity pro výši pojištěných vkladů a rovněž zkracuje i lhůtu, po jejímž uplynutí musí Fond pojištění vkladů (FPV) zahájit vyplácení náhrad. Podle výkonné ředitelky fondu Renáty Kadlecové zkrácení termínů i zvýšení pojistné částky stabilizuje důvěru vkladatelů v bankovní sektor i v krizi. „V případě potenciálních problémů jedné banky by navíc měl přispět i k omezení vzniku dominového efektu a podpořit udržení klidu na bankovním trhu,“ dodává Kadlecová.

Doposud měli klienti bank jistotu, že v případě krachu banky nepřijdou v přepočtu o 50 tisíc eur na účtu. Od ledna příštího roku se tato částka zdvojnásobuje na 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Stejně důležité může být v případě problémů některé z bank zkrácení lhůty pro výplatu peněz. Zatímco dříve musel klient čekat až tři měsíce ode dne, kdy Česká národní banka oznámila platební neschopnost bankovní instituce, nově bude tato lhůta pouze 20 pracovních dní. Kvůli kratším lhůtám výplaty vkladů musí FPV změnit i celý informační systém, díky němuž bude fond schopen v případě potřeby odstartovat výplaty náhrad v nové 20denní lhůtě. Vítězem soutěže se stala česká společnost Software602.

Vyšší poplatky prý nehrozí

Vzhledem k vyšším limitům pojištěných vkladů se mění také příspěvek bank do fondu. Finanční instituce do něj nyní ročně přispívají desetinou procenta z pojištěných vkladů. Nově ho budou platit čtvrtletně ve výši čtyř setin procenta z průměrného objemu pojištěných vkladů za předchozí čtvrtletí. Vyšších bankovních poplatků kvůli vyšším příspěvkům do FPV se však klienti údajně obávat nemusejí. Tvrdí to alespoň ministr financí Eduard Janota.

Vklady budou vyplácet tři banky, jejichž názvy prozatím fond neoznámil. „Vybrané banky disponují bezmála 1300 pobočkami po celém Česku. Bude tedy zaručena dobrá dostupnost pro všechny klienty,“ naznačuje Renáta Kadlecová. V dohledné době by se zvolenými institucemi měla být podepsána smlouva o spolupráci při výplatě náhrad vkladů.

BRAND24

Pojištění se v Česku týká všech vkladů fyzických i právnických osob vedených v pojištěných institucích v české nebo cizí měně včetně úroků. Pojištění se nevztahuje například na vklady bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů. Pojištěnými institucemi jsou banky, družstevní záložny nebo stavební spořitelny. Doposud vyplatil fond klientům zkrachovalých bank zhruba 25 miliard korun, a to převážně klientům Union banky a Moravia banky.

Zejména mezi nefiremními klienty je v současnosti povědomí o pojištění vkladů velmi malé a nic na tom nezměnila ani recese, která potenciálně ohrožovala právě finanční instituce. Podle průzkumu, který si Fond pojištění vkladů nechal udělat v minulém roce, o pojištění vkladů nevěděly více než dvě pětiny dotázaných lidí. Dosavadní limit 50 tisíc eur neznaly dokonce čtyři pětiny respondentů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).