Menu Zavřít

Peníze fondům přibývají pomalu i v Evropě

10. 11. 2009
Autor: profit

První listopadový týden přinesl našim fondům alespoň čtvrtmiliardu, ale víc než celý objem přílivu totiž opět pohltilo 190 milionů do fondů peněžního trhu a 70 milionů do zajištěných.

Autor: Profit

Akciové se svými 50 miliony totiž sice snažily (alespoň některé), ale nestačilo to ani na náhradu 60milionových odkupů z dluhopisových a smíšených fondů.

Situace fondbyznysu se uklidňuje jen velmi pomalu nejen u nás, ale i v celé Evropě. Tam sice čisté prodeje mírně rostly již v prvním pololetí, ovšem vlastně jen díky fondům peněžního trhu (tehdy naše peněžáky ještě těžce ztrácely). Evropa však zaznamenala již ve druhém kvartálu evidentní nárůst dluhopisových a akciových fondů, byť částečně právě realokací z peněžáků.

U nás je tedy vývoj poněkud jiný a u odlivu z dluhopisových fondů zřejmě nyní také vidíme efekt inkasa zisků. Jejich výnos se totiž uklidnil a na roce už vidíme skutečně i hezká čísla, kdy například náš velikán ISČS Sporobond dosahuje 7,5 % a i všechny ostatní dluhopisové fondy dávají přes 4 %. Možná tedy, že jde jen o krátkodobý výkyv přízně, protože se dluhopisové fondy v minulých týdnech začaly už postupně obracet ke kladným prodejům.

První vlaštovky ve smíšených fondech

Oblibu však stále marně hledají smíšené fondy, i když první vlaštovky prodejů již také přilétají. Snad i jim pomůže roční „optický výnos“, kdy v porovnání s loňskou bídou je nyní jejich výkonnost dost lákavá. A – nebudeme si nalhávat – přestože se investor nemá řídit historickou výkonností, většina z nich to dělá… Dokonce i když zazpytujeme svědomí, řekněme si biblické: kdo je bez viny? A kdo ji nepoužívá při poradenství?|Fondy|Investice (mil. Kč)|

BRAND24

peněžního trhu189
dluhopisové-21
smíšené-37
akciové47
zajištěné69
Celkem247

Asi nejzajímavější obrázek vidíme jako vždy v akciových fondech. Zmíněných 50 milionů korun vzniklo v uplynulém týdnu hlavně na pozadí „přetahované“ mezi našimi dvěma největšími – odkup 70 milionů z ISČS Sporotrendu a 72 milionů prodejů ING Českého akciového.

Více na Finance.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).