Menu Zavřít

Peněz má být stejně

3. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví

Koncem minulého týdne se rozpoutala panika mezi pracovníky ve zdravotnictví. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přišel s novelou zákoníku práce, která místo stávajících tarifních platů stanovuje jedinou tarifní tabulku pro pracovníky státní sféry. Pokud vláda návrh schválí, dojde k tomu, že nejenže se zdravotníkům sníží platy (někdy až o 43 procent), ale navíc nebude možné platy zvyšovat během jednotlivých odpracovaných let.
Týdeník EURO má k dispozici platovou tabulku od prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka, která koluje mezi lékaři a ukazuje pokles v platech od třinácti do 43 procent. To je snížení až přes čtrnáct tisíc korun.

Poslední hřebíček do rakve?
„Jsem lékařka se dvěma specializačními atestacemi ve 14. platové třídě. Plat mi klesne přes 40 procent a představa pana ministra, že to fakultní nemocnice dorovnají osobním ohodnocením, je naprosto nereálná a dá se říct lživá. Už teď nám ředitel oznámil, že musíme měsíčně ušetřit deset procent nákladů, přitom na lécích a spotřebním materiálu už nejde ušetřit téměř nic.
Zbývá takzvané osobní ohodnocení, které mám jako vedoucí úseku šest tisíc korun. Po 33 letech práce ve zdravotnictví na tom budu stejně nebo asi o 1500 lépe než absolvent či pokladní v hypermarketu!“ popisuje svou situaci nejmenovaná lékařka z Kliniky anesteziologie a resuscitace jedné z fakultních nemocnic v Praze.
Ministr zdravotnictví (MZ) Leoš Heger by problém nikam netlačil a podle Vlastimila Sršně, ředitele odboru komunikace s veřejností ministerstva ještě není rozhodnuto. „Možností je několik,“ sdělil týdeníku EURO Sršeň a dodal, že tabulkové platy se týkají pouze malého počtu zdravotníků. O peníze prý nemocnice nepřijdou. Od pojišťoven jich budou dostávat stále stejně a mohou je použít k dorovnání finančního rozdílu. Tomu ale mnoho „postižených “ nevěří. Zástupci ČLK dokonce hovoří o posledním hřebíčku do rakve českého zdravotnictví. „Povídání o tom, že plat bude kompenzovat osobní příplatek, je povídání ovčí babičky,“ tvrdí prezident ČLK Kubek, a předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel dokonce pokládá za jedinou adekvátní reakci lékařů hromadnou výpověď.

BRAND24

Nejistota tíží
FN Motol se zatím tímto problémem nezabývá a podle své tiskové mluvčí Evy Jurinové začne snižování platů řešit až ve chvíli, kdy dostane výnos od MZ.
To ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus na celou věc nahlíží poměrně pozitivně. „Pokud bude návrh schválen, naše nemocnice ho vítá. Dané peníze zůstanou na stejné klinice, jako byly dříve, a vytvoří se takzvaný motivační fond. Z něj se budou rozdělovat peníze pro jednotlivé zdravotníky, “ vysvětlil Kraus a dodal, že vyššímu odměňování oblíbenců jednotlivých vedoucích bude zabráněno speciálními pravidly, která vytvoří právní a ekonomické oddělení nemocnice. I tak ale Kraus nedokáže říci, jak se na to budou tvářit zaměstnanci. Snaží se tomu předejít intenzivním jednáním s odborovými svazy. Podobný pohled má i FN Na Bulovce. V případě, že návrh projde, bude se vedení snažit zaměstnancům mzdu dorovnat osobním ohodnocením. V pátek jednala ČLK s MZ. „Jednání se velice protáhlo a k žádnému finálnímu rozhodnutí se nedospělo,“ řekl týdeníku EURO Michal Sojka, tiskový mluvčí ČLK, a dodal: „Vládní návrh povede k devastaci nemocnic, která se odrazí v kvalitě péče.“ ČLK bude trvat na svých požadavcích. Nyní je na vládě, kdy se k danému tématu opět vrátí. Obavy zdravotníků jsou možná předčasné, na druhé straně pokud vláda tento návrh schválí, jsou poměrně pochopitelné. Nikdo jim totiž nedokáže s jistotou říct, že budou brát výplaty stále stejné. Až po čase se uvidí, zda vedení nemocnic dostojí svým slibům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).