Menu Zavřít

Pendolinům pomůže systém AŽD

7. 3. 2005
Autor: Euro.cz

krátce Výrobce dopravní zabezpečovací techniky AŽD Praha dodá pro rychlovlaky Pendolino zařízení, které vyřeší technické problémy, jež dosud bránily běžnému provozu na české železnici. „Uzavřeli jsme smlouvu o vývoji a výrobě aktivních filtrů a jejich instalaci do vlaků,“ potvrdila Profitu tisková mluvčí AŽD Sandra Gosmanová.

krátce

BRAND24

Výrobce dopravní zabezpečovací techniky AŽD Praha dodá pro rychlovlaky Pendolino zařízení, které vyřeší technické problémy, jež dosud bránily běžnému provozu na české železnici. „Uzavřeli jsme smlouvu o vývoji a výrobě aktivních filtrů a jejich instalaci do vlaků,“ potvrdila Profitu tisková mluvčí AŽD Sandra Gosmanová. Vývoj je prý těsně před ukončením.

Vlaky zatím nejezdí v běžném provozu, protože moderní pohony vlaku ruší zabezpečovací systémy u trati. To by měla vyřešit právě postupná dodávka čtrnácti aktivních filtrů od AŽD. Vybavení jedné vlakové soupravy dvěma filtry podle sdělení firmy bude stát do deseti milionů korun. V Česku jsou zatím tři soupravy ze sedmi, které České dráhy objednaly od italského výrobce Alstom. Ten převzal zakázku po rozpadlém konsorciu ČKDSiemens-Fiat Ferroviaria. Cestující měli Pendoliny jezdit již před sedmi lety. Odrušené vlaky by mohly být nasazeny do běžného provozu nejdříve letos v prosinci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).