Menu Zavřít

Pekelné pivo

2. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Fucking Hell

BRAND24

Stovka obyvatel, 32 domů a malý rybníček. Takový je popis vesničky, která normálně vůbec nikoho nezajímá, alespoň ne v evropském měřítku. A přesto se malá hornorakouská osada pár kilometrů severně od Salzburku postarala o pořádné pozdvižení. To když německá společnost Tittelconsulting požádala Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu (OHIM) v Alicante, jenž rozhoduje o ochranných známkách na území EU, o registraci piva se jménem oné malé osady.
To by nebylo nic zvláštního, kdyby se ta vesnička nejmenovala Fucking, a světlé pivo tudíž Fucking Hell. Že by v budoucnosti někdo měl svůj oblíbený nápoj nazývat v doslovném překladu z angličtiny „zasrané peklo“, se evropským úředníkům nejdříve nezdálo a návrh zamítli. Jenže když německá společnost podala protest, který opodstatnila tím, že dvojsmyslnost názvu v cizím jazyce přece nemůže být důvodem k odmítnutí, úřad couvl a název „Fucking Hell“ se nakonec rozhodl zaregistrovat. Podle OHIM nepoškozuje žádné osoby ani skupiny osob. Nikoho neuráží. Nedá se ani vyložit tak, že by výrobce piva někoho posílal „do pekel“.
Starosta Franz Meindl si na mediální povyk kolem své vesničky už zvykl. Přesto ho zpráva o novém pivu zaskočila. „Máme něco málo přes sto obyvatel. Věřte mi, kdyby tady někde byl pivovar, tak bychom si toho všimli,“ reagoval udiveně Meindl. Němečtí majitelé značky Stefan Fellenberg a Florian Krause však tvrdí, že pivo poteče nejpozději do září 2010. Navíc chtějí vyrábět další produkty jako například trička „I Love Fucking“, džbány a podobně.
Osada existuje pod tímto jménem již od roku 1070 a je pojmenována po šlechtici ze 6. století jménem Focko. Přípona „ing“ ve staré němčině znamená „lidé“, takže Fucking v tomto případě znamená „místo Fockových lidí“. Proslulost si osada získala díky anglickému významu slova „fucking“, které je vulgární formou pro vyjádření pohlavního styku. Nejznámějším místem osady je cedule s jejím jménem, u níž se fotí turisté z celého světa. Cedule je kvůli kurióznímu jménu častou obětí krádeží.
Vzhledem ke značným výdajům za nové dopravní značky a rozpakům nad jménem se v osadě dokonce konalo v roce 2004 referendum o změně názvu vesnice, ale obyvatelé hlasovali pro jeho zachování. V roce 2005 bylo učiněno další opatření proti krádežím, když byla cedule přivařena k ocelové tyči a ta zapuštěna do betonových základů. „Teď už nám značku Fucking jen tak nikdo neukradne,“ libuje si starosta. Útěchou lidem z Fuckingu může být, že takové problémy nemají jen oni. Podobně se asi cítí i občané saského Pissingu. S jediným rozdílem: jejich pivo by asi nikdo pít nechtěl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).