Menu Zavřít

Pečený vepřík pro vašeho pejska

21. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Sladký psí život! To napadne návštěvníky první tuzemské pekárny určené právě čtyřnohým mazlíčkům. Originální podnik se ujal a časem se prý dočká dalších poboček.

Zvířecí pekárna Sladký psí život! To napadne návštěvníky první tuzemské pekárny určené právě čtyřnohým mazlíčkům. Originální podnik se ujal a časem se prý dočká dalších poboček.

Do obchodu vchází starší paní a už od dveří hlásí: „Já nemám psa, ale musím se podívat, jak vypadá psí pekárna.“ Zvědavě se zahledí na pultík s pečenými pochoutkami ve tvaru kostí a vepříků a znalecky se vyptá na recept. Nakonec odchází s třemi pytlíčky cukrovinek pro své kamarádky, které mají pejsky. „Úžasný dárek,“ pochvaluje si.

Podobné situace zažívá První pražská pekárna pro pejsky společnosti Canis 5 P dnes a denně. Podnikatelky Milena Mirvaldová a Draha Venclovská totiž přišly s něčím, co tu ještě nebylo, a velké množství lidí to upřímně potěší.

S veterinářem to nešlo

„V televizi jsem jednou viděla pořad o psí pekárně v Paříži. Napadlo mě, že by se něco takového mohlo ujmout i v Česku,“ vypráví Milena Mirvaldová. Do té doby pracovala pro zahraniční firmu obchodující s potřebami pro hotely a restaurace.

Pro nápad se nadchla i její tehdejší kolegyně Draha Venclovská. Od začátku chtěly podnikatelky pekárnu spojit s dalšími službami. V původním plánu byla dokonce symbióza s veterinární ordinací. „Při hlubším zamyšlení jsme si ale uvědomily, že žádné zvíře nechodí rádo k veterináři. A naším cílem bylo právě to, aby se k nám pejsci těšili,“ přibližuje Mirvaldová. Nabídka služeb se proto nakonec ubírá především směrem k péči o dobrou náladu, ať už psa, či jeho majitele.

Klidně si nabídněte

Lahůdky pro psíky pečou podnikatelky podle původních receptů, z ingrediencí určených lidem a zakoupených v obchodech se zdravou výživou. Čtyřnohý zákazník se proto nemusí obávat negativních účinků barviv ani takzvaných „éček“. Jeho nedůvěřivý majitel může pečivo sám ochutnat. Základní surovinou je celozrnná mouka. Než získá podobu ryby, vepře nebo kočky, je dochucena například sýrem a dušenou slaninou. V nabídce jsou i sladkosti. „Když sladíme, tak medem, ten psům nevadí,“ popisuje Mirvaldová, která každou chvíli odbíhá k troubě a vyndává další várku pochoutek. „Často téměř nestíháme. Na Mikuláše jsme dokonce poprvé zůstaly bez jediného kousku pečiva,“ usmívá se podnikatelka.

Za 100 gramů slaninových vepříků či sýrových kočiček zaplatí pejskař čtyřicet až padesát korun. Při zvláštních příležitostech, kdy je majiteli líto odbýt psíka sušenkami, přicházejí na řadu dorty. Na výběr jsou sladké i slané chutě a několik tvarů. Nejvíce se pečou kolečka a srdíčka. Majitel za pochoutku nejčastěji zaplatí od 250 do 350 korun. Průměrně pekárna vyrobí kolem dvaceti dortů měsíčně.

NOVINKA NA TRHU

V Česku je pekárna pro psy novinkou. Její majitelky Milena Mirvaldová a Draha Venclovská ze začátku dokonce narazily na problémy se schválením podnikání, které v Česku dosud úřady neznaly. V zahraničí jsou ale podobné podniky běžné. Své pekárenské řetězce mají například psi v Americe, Jižní Koreji, Francii a Německu.

Doposud neznámé podnikání

Přestože podnikatelky začaly pekárnu připravovat již na konci roku 2006, otvíraly až v červenci následujícího. „Nemohly jsme sehnat vhodné místo. Chtěly jsme, aby to bylo blízko městské dopravy, a zároveň, aby tam mohli pejsci,“ přibližuje Venclovská. Mnohem větší komplikací ale bylo samotné povolení tohoto podnikání. Podobnou činnost totiž v Česku nikdo neznal a úředníci nevěděli, co s ní.

„Více než půl roku jsme proto obíhaly různé úřady a společně s nimi hledaly cestu, jak náš nápad zakotvit do předpisů. Musely jsme mít schválení od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně. Dnes jsme zaregistrovány na Městské veterinární správě v Praze jako výrobce krmných směsí bez doplňkových látek,“ popisuje Mirvaldová. K podnikání kolegyně využily úspory a vzaly si úvěr.

Kožich za dva tisíce

Pekárna je ale jen částí netradiční prodejny. Nabídka je širší. Zákazník zde najde luxusní psí butik s výběrem nejrůznějších bundiček a mikin za několik stovek, ale také třeba za patnáct set korun. Odejít z tohoto obchodu můžete s čivavou oblečenou do kožichu za dva tisíce korun. Pokud by nechtěla ťapat sama, lze ji uložit do speciální brašny. Ta stojí pět tisíc. Na fajnšmekry, kteří se ani s tím nespokojí, čeká v rohu prodejny kočárek za necelých šest tisícovek. „Jeden jsme už prodaly,“ pochvaluje si Mirvaldová. Komu pejsek nevoní, může mu pořídit luxusní parfém za tisíc korun. K dostání je tu také štěkající budík za devět set.

Vzhledem k tomu, že ne každý psík se vejde do „konfekčních velikostí“, doplnil Canis 5 P své služby o zakázkové krejčovství. K oblečkům je navíc možné dokoupit nejrůznější doplňky, například obojky se skleněnými korálky značky Swarowski.

BRAND24

Je libo večerní róbu?

Canis 5 P nabízí pro psy také kompletní potřebnou výbavu, od obojků a vodítek, přes misky a hračky až po pelíšky.  V nejbližší době chystají podnikatelky rozšíření služeb o půjčovnu společenských obleků – psích smokingů a večerních šatů. Pracují také na zprovoznění internetového obchodu a plánují otevřít pekárny v dalších městech, možná i na Slovensku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).