Menu Zavřít

Pavol Mokoš: Akciový býčí trh nekončí

16. 12. 2014
Autor: Pinkas Martin/Euro

Akciové trhy se nacházejí na svých letošních maximech. Pro většinu indexů v Evropě to znamená šestiletá maxima a ve Spojených státech dokonce nejvyšší hodnoty v historii. Býčí trh odstartoval již v březnu 2009, kdy se americký index S&P 500 odrazil od ďábelských 666 bodů. Svou hodnotu dokázal od té doby ztrojnásobit. Blíží se ale konec roku a nabízí se otázka, zda akciové trhy mohou pokračovat ve spanilé jízdě i v příštím roce.

Ukazatel P/E (poměr ceny akcie k čistému zisku) je na hodnotě 18, což je zhruba dva body nad dlouhodobým průměrem. Zdaleka ale nedosahuje extrémních hodnot z konce devadesátých let při internetové bublině.

Tehdy se pohyboval kolem 30. Na začátku roku 2000 se index S&P 500 pohyboval kolem 1500 bodů, aktuálně je na 2050, ale průměrné zisky firem se zdvojnásobily. Posledním dvěma strmým propadům u S&P 500 předcházel prudký pokles nezaměstnanosti, v roce 2000 to bylo kolem čtyř procent a v roce 2007 kolem 4,5 procenta. V současnosti se nezaměstnanost v USA pohybuje na 5,8 procenta. Existuje tak prostor pro další pokles o více než procento. V posledních dvou krizích byl pokles akcií velice záhy následován i strmým poklesem zisků firem – tento pokles se však zatím zdá být v nedohlednu.

Průměrný zisk na akcii v S&P 500 dosahuje 113 dolarů, což je roční přírůstek zhruba o osm procent. Obrat trendu růstu zisků samozřejmě může přijít i bez varování, ale vzhledem k růstu americké ekonomiky o čtyři procenta, strmému propadu ceny ropy a úrokovým sazbám Fedu na historických minimech je to dost nepravděpodobné.

Autor je senior makléř Patria Finance


Čtěte také:

BRAND24

Nejhorší týden od roku 2011 připravil investory o miliardy

Strach zmizel z trhů. Přijde zase pád?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).