Menu Zavřít

Pavel Sobíšek: MMF vzkazuje - pohněme se z místa

10. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Komentáře provázející podzimní výhled MMF pro globální ekonomiku nesou prvky dramatu. Snížený výhled růstu pro letošní i příští rok, selhávající ekonomické politiky, klíčová rizika ve třech klíčových regionech globální ekonomiky, mnoho dalších nejistot jinde.

Zvěstuje tedy prognóza globální průšvih, o němž jsme dosud neměli ani potuchy? Nezdá se. Od toho ostatně prognózy MMF ani nejsou. Jejich pravidelný půlroční kalendář zveřejňování je předurčuje hrát roli zhodnocení změn, které se v ekonomice odehrály za delší období, spíše než rychlého posla špatných zpráv.

Nepamatuji, že by se někdy celkové vyznění prognózy MMF podstatně odchýlilo od konsenzuálních výhledů pro globální ekonomiku, které v mezidobí vykrystalizovaly. Stejné je to i nyní. Odhadovaná tempa růstu HDP ve světě o 3,3 procenta letos a o 3,6 příští rok jsou nepříjemně nízká a nepostačí na zmírnění problému nezaměstnanosti, číselná překvapení ale nepředstavují. Zhoršení výhledu růstu na rok 2013 o půl procentního bodu proti jarní prognóze je citelné, instituce dodávající odhady v reálném čase si ale podobnou úpravou prošly vesměs již během léta.

Podobně je tomu s klíčovými riziky. Že neuralgickým bodem globální ekonomiky zůstane i v roce 2013 krize eurozóny, tušíme již déle. O tom, že hlavní hrozbou pro USA je „fiskální útes“, se mluví přinejmenším od jara. A že zpomalení ekonomiky trápí Čínu, jíž se nedaří přehodit výhybku z extenzivního, investičně orientovaného růstu směrem k vyšší soukromé spotřebě, je také známo několik měsíců.

Totéž platí pro odhady MMF týkající se české ekonomiky – letošní propad o jedno procento vystřídaný růstem o 0,8 procenta příští rok – to jsou čísla v souladu s odhady tuzemských subjektů. Za povšimnutí jistě stojí velké zhoršení výhledu pro rok 2013, jehož míra řadí Česko do nejhorší skupiny zemí spolu s Portugalskem, Španělskem, Řeckem, Maďarskem a dalšími. Proč se Česku ekonomicky nedaří a zaostává za všemi svými sousedy, se v materiálu nedozvíme.


Čtěte také:

Recese řecké ekonomiky byla hlubší, než se předpokládalo

MMF: Eurozóna je největší obavou světové ekonomiky

MMF snížil odhad růstu globální ekonomiky


Význam Česka pro globální ekonomiku není takový, aby byly tuzemské problémy v textu prognózy nějak akcentovány. Jisté ale je, že zhoršení výhledu oproti jarním předpokladům reflektuje mimo jiné tragické výsledky české ekonomiky za letošní první kvartál. Ano, i ty známe již od května.

BRAND24

V čem tedy vlastně hledat hlavní význam globální prognózy MMF? Jde o poselství tvůrcům ekonomické politiky v hlavních částech světa. Zpráva zní, že bez jejich urychleného přičinění se nepohneme z místa, ba že mohou rizika dokonce dále narůstat. Vzhledem k medializaci prognózy a významu instituce, která za ní stojí, nelze takové poselství ignorovat.

Autor je hlavním ekonomem UniCredit Bank

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).