Menu Zavřít

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů

13. 12. 2013
Autor: čtk - Kateřina Šulová

Pánové se dohodli, že se v budoucnu nějak dohodnou. Tak zní závěr jednání o koaličním programu. Jak se ale v budoucnu dohodnou, je fakt záhadou.

Sociální demokraté jsou posedlí zvyšováním daní. Hlavně bohatým jednotlivcům, všem živnostníkům bez výjimky a firmám. A Babišovo ANO se zase zavázalo svým voličům, že se na zvyšování daní podílet nehodlá. Zatím to vypadá tak, že když Bohuslav Sobotka chce být premiérem, a to chce opravdu hodně, tak se s daněmi hýbat nebude. Socialistická touha po cizích penězích zůstane zatím oslyšena.

To by byla alespoň jedna dobrá zpráva v nedobré době. Ale každá dobrá zpráva má svůj rub ve zprávě špatné. Tou špatnou zprávou je skutečnost, že vzhledem k tomu, že se pánové vlastně dohodli jen na tom, že chtějí vládnout, budou se v budoucnu prát o to, jaké to vládnutí bude. A koalice bude značně nestabilní.

Je nicméně nesporným faktem, že zrovna v této době je uplatnění socialistických receptů na oživení ekonomiky asi tím nejhorším, co může naši zemi potkat. Jimi navrhované změny daní, pokud by k nim v budoucnu skutečně došlo, by zcela nepochybně zadusily to maličké a neduživé oživení, které nás snad v příštích dvou letech čeká. Sektorová daň, která by měla zatížit v první řadě bankovnictví, je docela vážnou hloupostí.

Na zvláštní daně doplatí malé firmy

Je sice pravda, že v současnosti mají banky u nás, na rozdíl těch evropských, přebytek kapitálu a že vyplácejí svým mateřským bankám docela velké dividendy. Jenže ty dividendy odtékají na posílení kapitálu matek, které jsou většinou v potížích kvůli krizi eura. A nejen kvůli krizi eura.

Zavádění nových regulačních pravidel, která mají začít platit už za dva roky, povede k výraznému omezení schopností bank všude na světě půjčovat peníze firmám a podnikatelům. Povinná kapitálová přiměřenost podstatně vzroste, a když v tom okamžiku budou banky zatíženy ještě nějakou absurdní zvláštní daní, hrozí, že přestanou ve značné míře úvěrovat ekonomiku. Doplatí na to zejména malé a střední firmy, které nebudou mít přístup k financování ze zahraničí.

Ekonomickými vědomostmi nedotčený Sobotka

Bohuslav Sobotka, jenž zůstal nedotčen ekonomickými vědomostmi i po čtyřech letech v čele ministerstva financí, se zřejmě domnívá, že se to vyplatí, protože na tomto opatření stát vydělá šest až osm miliard a on bude moci zvednout důchodcům penze o tři stovky. Ti pak začnou nakupovat jako zběsilí a vytáhnou ekonomiku ze svrabu. Skutečně úžasný nápad.

A aby to těm malým a středním podnikatelům nepřišlo líto, tak nakládačku měli dostat i ti nejdrobnější živnostníčci, jimž chtěli socialisté napařit minimální daň v takové podobě, že by je donutila vrátit živnostenská oprávnění. Nakonec tento nápad ze znění koaliční dohody vypadl, ale zůstala tam formulace, z níž je zřejmé, že na ty zpropadené živnostníky také ještě přijde řeč.


Čtěte také:

Strany se dohodly na koaliční smlouvě, minimální daň pro živnostníky nebude

BRAND24

Sobotka: Jednání o složení vlády by mohla začít v pondělí

Analýza: Daně se zatím nezvýší, léky zlevní. A má se šetřit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).