Menu Zavřít

Pavel Páral: Bude super, když příští rok vláda nebude dělat nic

31. 12. 2015
Autor: čtk

Končící rok v české kotlině jako by chtěl být hmatatelným dokladem pravdivosti lidového rčení, podle něhož kdo nic nedělá, nic nezkazí. Růst ekonomiky blížící se k pěti procentům vybízí vládní politiky k plácání se po ramenou, ale otisk jejich ruky na tomto úctyhodném výsledku se hledá jen velmi těžko. Snad jen malinký příspěvek deficitního státního rozpočtu naznačuje, že vláda alespoň nebrzdila.

Aktivita kabinetu se omezila na fetišistické rušení poplatků ve zdravotnictví, schválené už v roce předchozím, a zbourání druhého penzijního pilíře, čímž sice zemi z dlouhodobého hlediska silně uškodila, nicméně krátkodobé dopady jsou neviditelné.

Každopádně fiskál se činí. Tedy především pokud jde o útraty. Hned po schválení rozpočtu ve sněmovně kývla vláda například na navýšení příspěvku na péči o deset procent, které začne platit od srpna příštího roku, ačkoli tento výdaj není krytý rozpočtovými zdroji. Ale to jsou drobné ve srovnání s chystaným uvolněním pravidel pro valorizace penzí nad rámec zákona, kde se opět nikdo financováním nezabývá.

Zakroutit živnostníkům krkem

Hlavním zdrojem blahobytu měl být už vlastně druhý rok lepší výběr daní a šlápnutí na krk zločinným karuselovým podvodníkům. Nutno říci, že nic z toho se nestalo. Výběr daní je lepší než očekávaný jen díky vyššímu hospodářskému růstu, a zda se jeho efektivita naopak nezhoršila, uvidíme, až budou na stole konečná čísla za celý rok 2015.

Elektronická evidence tržeb, která podle původních vládních plánů měla kroutit krkem českým živnostníkům už letos, to má tak nějak na kahánku, protože není dodnes schválena. Navíc nejenže není jasné, zda začne fungovat od ledna 2017, ale ani zda bude fungovat vůbec. A není to vinou obstruující opozice, protože její obstrukce začaly teprve před několika dny.


Přečtěte si: Babiš odsouvá start elektronické evidence tržeb na polovinu roku 2016


Od ledna alespoň začne platit povinnost podávat kontrolní hlášení DPH, od něhož si ministerstvo financí slibuje, že zatočí s daňovými podvodníky. Není sice jasné jak, protože ony zlodějské karuselové obchody probíhají v řádu minut a v řádu hodin a dnů zanikají firemní schránky zřízené pro tento účel, přičemž kontrolní hlášení se podávají jednou za měsíc, ale to nikomu nevadí.

Stejně jako to, že struktura formuláře byla daňovým poplatníkům k dispozici až v listopadu, ačkoli příslušný zákon vyšel na Silvestra 2014. Firmy tak mají na přípravu jen pár dní, za nezvládnutí včasného hlášení jim pak hrozí drakonické, až likvidační pokuty.

Hlavně že na berňáku budou mít k dispozici naprosto dokonalý a neuvěřitelně obsáhlý balík dat o tom, kdo, kdy, komu, co a za kolik prodal. Ale finanční úřad prý bude mlčet jako hrob a analytici z Agrofertu prý mohou jen plakat. Věř každý, kdo to dokáže.

Soudní blamáž

Dalším zdrojem dobré nálady měl být boj s korupcí, kde to vypadá ještě o něco hůře než s těmi daňovými zázraky. Kauza Nagyová se smrskla na banální daňový únik a to, co mělo být nejzjevnějším zneužitím vojenských špionů prohnilými politiky, se proměnilo u prvoinstančního soudu v blamáž slavných státních zástupců. Zatýká se zvesela dál, třeba v Olomouci, nicméně to vypadá, že policisté jsou ve zhruba stejné důkazní situaci.

A Ištvan se Šlachtou, Pat a Mat českého trestního řízení, začínají mít úplně jiné problémy poté, co se u jednoho postjugoslávského mafiána údajně našly dokumenty z ÚOOZ, ke kterým by nikdo jiný než příslušníci tohoto samozvaně elitního útvaru neměl mít přístup.

Ještě že i příští rok budou k dispozici zdroje růstu, které tato vláda zdědila od té Nečasovy. Ta totiž svým fiskálním utahováním donutila české firmy jít do svých nákladů, restrukturalizovat a oddlužit se. Získaly tak na rozdíl od své evropské konkurence prostor na nové investice do moderních technologií i do vytváření pracovních míst. Ekonomiku tak může táhnout poptávka domácností a investice firem. A když vláda dál nebude dělat nic, tak to bude super.


Čtěte také:

Babišův úřad slíbil podnikatelům dvě zlepšení. Neodstartovalo ani jedno

CONTENT24

Systém penzí se stále topí v dluzích, schodek klesl na 22 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).