Pavel Maurer: S hospodskými se nekamarádím

24. března 2014, 19:00 - Petr Holec, Euro
24. března 2014, 19:00

Vydavatel průvodce Grand Restaurant říká, že restauratérům pomáhá i zadarmo.

Pavel Maurer v sobě nezapře obchodníka ani při domluvě rozhovoru. Když jsem mu zavolal, automaticky odvětil, že by se mu rozhovor víc hodil před jeho Prague Food Festivalem – byla by to pro něj lepší reklama.

Nakonec rozhovor vznikl v jeho kuchyni a Maurer mu věnoval více času, než jsme se původně domluvili. A dokonce odpověděl i na otázku, která nepadla: jestli je pravda, že za sebe neplatí v restauracích, protože si myslí, že člověk jeho vlivu má dobře jíst zadarmo. „Snažím se s restauratéry moc nekamarádit. Jakmile se od nich jednou necháte pozvat na oběd, hned si myslejí, že jste jejich,“ tvrdí.


Čtěte: Maurerovy dobroty aneb Co se v Grand Restaurantu nedozvíte


Nakonec jsme se společně i zasmáli. To když jsem zmínil, že se mezi restauratéry povídá, že letos v jeho průvodci zvítězila restaurace luxusního hotelu Chateau Mcely, protože se tam vdávala jeho dcera. „Tak to je zajímavé, moje dcera je totiž svobodná! Ale už jsem se setkal se zlou krví. Přitom pro restaurace dělám spoustu věcí i zadarmo,“ tvrdí.

Kolik lidí letos přišlo na Grand Restaurant Festival?

Skoro třicet tisíc, podobně jako každý rok.

Mnozí restauratéři si stěžují, že je pro ně účast na Grand Restaurant Festivalu i na PragueFood Festivalu příliš drahá a nevydělají. Navíc se jim prý festivaloví hosté nevracejí.

Hospodští si vždycky stěžují. Zajímavé je, že si na jedné straně stěžují, my ale současně musíme na obou festivalech restaurace odmítat, protože jejich zájem převyšuje kapacitu. Pravdou ale je, že letos jsme po osmi letech změnili některé podmínky pro restaurace. Například jim necháme větší podíl ze zisku. A že restaurace na festivalech nevydělají? Letos jsem šel během zimního festivalu do pražských i mimopražských restaurací a často se rozčiloval, že při tříchodovém degustačním menu dávají téměř plné porce, což se ani nedá sníst.

Takže jestli někdo neumí udělat degustační porci a hostům servíruje za stejnou cenu plné porce, nemám k tomu co říct. U drahých restaurací, třeba u té francouzské v Obecním domě, nelze čekat, že tam lidé najednou začnou chodit jako do kantýny. Podle našich informací by 60 až 70 procent hostů z Grand Restaurant Festivalu jinak do těchto podniků v životě nevstoupilo. Prostě by se tam neodvážili, protože vědí, že řeknou dobrý den a upadne z nich pětistovka.

Nicméně někteří si řeknou, že jim chutnalo a že přijdou, až budou mít třeba výročí svatby. Taky je poslední dobou patrný trend, že se festivalu více účastní mimopražské restaurace.

Není to i tím, že se ho už nechtějí účastnit některé pražské restaurace? Například podniky Zdeňka Pohlreicha nebo Paula Daye?

Zdeněk Pohlreich se jich neúčastní proto, že má jiné reklamní nástroje, jak naplnit své hospody. On je známý. Zrovna nedávno jsme to spolu probírali. Když jsme dělali v roce 2007 první letní festival na Kampě, tak byl Zdeněk nesmírně rád, že se může zúčastnit. Jako osvícený kuchař tam tehdy přivezl telecí nebo hovězí líčka a měl s nimi ohromný úspěch. Lidé na ně stáli dlouhou frontu a on na tom vydělal spoustu peněz. Byl nadšený.

My dáváme restauracím velkou příležitost, aby se předvedly, ony raketově vylétnou a potom nás opustí, protože se jim už nehodíme. A já je nemůžu nutit, aby se festivalů účastnily dál. Musím říct, že jsem se tím ze začátku trápil; říkal jsem si, proč od nás ti a ti najednou odešli, když my jim děláme takovou reklamu? Náš průvodce je totiž zadarmo…

Úplně zadarmo není. Každý rok posíláte fakturu všem majitelům podniků, které se ve vašem průvodci objeví…

Nikdo ji nemusí zaplatit! Vždy k tomu posílám osobní dopis, kde zjišťuji, jestli jsou ochotni finančně podpořit našeho průvodce, kde jim dělám reklamu. Ať už zaplatí, nebo ne, nijak to neovlivňuje, jestli budou v průvodci zahrnuti. Někteří zaplatí jen za samolepku, jiní třeba za internetovou prezentaci. A někteří vůbec nic.

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
3x z poradny: vytýkací dopis, jak čerpat dovolenou, daň z příjmu
Státní dluh USA, Činy, Ruska a dalších zemí. Kolik dluží domácnosti a firmy?
O prázdninách projedete méně. Benzín i nafta pořád zlevňují
Zákaz kožešinových farem ročně ušetří život více jak 20 000 zvířat, ale senátoři ho nechtěli schválit
Hypotéky 2017: Regulace má za důsledek unifikaci hypoték
Auta
10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka…
Audi, BMW a Mercedes upraví software milionům starších dieselů. Kvůli emisím
Nástupce Bugatti Chiron bude muset přejít na elektřinu. Bez ní by už nezrychlil
Test motocyklu BMW S 1000 XR: Superbike na chůdách
Kvíz na pátek: Poznáte značku a model auta podle obrázku?
Technologie
Intel se po IoT stahuje i z nositelné elektroniky. Celé oddělení tento měsíc zrušil
Evolveo Ray 2 – moderní skříň s tvrzeným sklem za 1500 Kč (uživatelská recenze)
Cnews FM: Přenos čísla do 10 dnů a dva noví operátoři [podcast]
Při instalaci nových hlavních verzí Windows 10 se zkrátí doba, kdy zařízení nelze používat
Alza to s elektromobily myslí vážně. Přidává další modely, nabídne levnější vozy i dodávky
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít