Menu Zavřít

Páskám zvoní hrana

16. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Kamery pro dříve alternativní média jsou již standardem

Společnost Sony přivedla na český trh novou královnu videokamer pro náročnější amatéry. Novinka se jmenuje HDR-SR12E a je to už třetí generační obměna kamer pracujících se systémem AVCHD (Advanced Video Codec High Definition, pokročilý videokodek s vysokým rozlišením). Video s tímto kodekem lze ukládat na pevné disky, DVD i na různé paměťové karty. Přitom rozdíl mezi generacemi je propastný. Při uvedení první panoval mezi odborníky názor, že jde o krok špatným směrem, druhá generace už byla podstatně lepší a současná je výborná. Kamera umožňuje široce volit kvalitu záznamu až do rozlišení 1920 × 1080 prokládaně, a přitom umí i prastarý MPEG-2 pro prokládané rozlišení analogové televize.
Sama kamera je velmi dobře provedená po ergonomické stránce. Ovládání jednou rukou je pohodlné a na pohled solidní konstrukce slibuje odolnost vůči méně šetrnému zacházení. Hmotnost kamery je příjemně vyšší, ultralehká pírka se sice tolik nepronesou, na druhé straně ale neeliminují tolik chvění režisérovy ruky. Při dosahovaném maximálním dvanáctinásobném zoomu ale stejně už dávno přijde na řadu opora ruky nebo rovnou stativ.
Obraz z vynikajícího objektivu Carl Zeiss řady Vario-Sonnar přebírá snímací čip, jehož blízcí příbuzní se používají pro digitální zrcadlovky. Rozlišení čipu je 3,8 megapixelu, což na první pohled značně přesahuje potřeby videa v rozlišení 1920*1080. Technologie zrcadlovek podle výrobce napomáhá z výsledných záběrů odstranit šum, který by do nich vneslo nadbytečné množství snímacích bodů, a zároveň umožňuje jejich využití jako zdrojů doplňkových informací. Pozitivní je, že kamera „nelakuje na zeleno“, tedy že na výklopném displeji zobrazuje přesně to, co snímá, bez jakéhokoliv přepracování obrazu. Lze se tak vyhnout například nepříjemnému překvapení v podobě mizerně nasvícené scény, která na displeji vypadala vcelku pohledně. Záznam z této soustavy prvků je neobyčejně ostrý, nezašumělý i za horších světelných podmínek – tedy co se týče snímání v plném rozlišení. Bída „analogového“ rozlišení systému PAL totiž všechny rozdíly stírá. Upřímně, pro koukání na domácí video na běžné televizi je skoro jedno, jakou současnou kameru člověk použije.
Klasická vychytávka Sony, tedy schopnost během natáčení fotografovat, je zde přítomná v kvalitě 7,8 megapixelu. Pokud se kamera přepne do širokoúhlého formátu ve fotografickém režimu, dosahuje rozlišení snímků až deset megapixelů. Kvalitou se rovnají nejméně velmi dobrým kompaktním fotoaparátům. Další zajímavou funkcí je seznam obličejů. Kamera dokáže rozpoznat zachycené lidské tváře a kromě toho, že jim přizpůsobí expozici, umí jejich seznam s náhledy zobrazit při prohlížení natočeného dílka. Poklepáním na obličej se automaticky přesunete na místo, kde se daná tvář objevila poprvé. Bohužel, toto funguje pouze při prohlížení snímku na kameře, při následné editaci videa mimo kameru už ne.
Kamera má jen pár chybiček, z nichž největší je použitý konektor pro připojení k počítači. Opět nestačí standardní HDMI, už nějaká otevřená hlava musela vymyslet jeho mikroverzi. Za to by dotyčný vynálezce opravdu zasloužil přibít na vrata. Kdo si už párkrát užil při hledání toho správného konce třeba USB kabelu, určitě souhlasí. Další drobnou nedokonalostí je absence nejvyššího z vysokých rozlišení, tedy 1080p (jako progresivní, nikoliv prokládaný, ten se pro změnu značí písmenkem i). Největší konkurenci bude mít tato kamera ve své vlastní mladší sestře HDR-SR11E, funkce by měly být prakticky stejné, obě kamery se liší pouze cenou a kapacitou disku. HDR-SR11E je o dost levnější a poloviční kapacita pevného disku není zase tolik limitující omezení.

tabulka
Sony HDR-SR12
Systém zvuku Dolby® Digital 5.1ch
Snímací prvek: ClearVid CMOS
rozlišení 3,8 megapixelu
Zaostřování: automatické v plném rozsahu
Minimální osvětlení (lux) 5
Rychlost závěrky: 1/2-1/800)
Vyvážení bílé: Automatický / Exteriér / Interiér / Jeden stisk
Scény: Soumrak / Portrét za soumraku (fotografie) / Svíčka / Východ a západ slunce / Ohňostroj / Krajina / Portrét / V záři reflektorů / Pláž / Sníh
Objektiv: Carl Zeiss®Vario-Sonnar® T*
F: 1,8-3,1
Rozměry :138x76x83
Váha bez baterie (g) 560
cena: 32 500 Kč

klady:
kvalita zpracování
úžasně ostré video
pokročilá technologie
funkce navíc

BRAND24

zápory
mikroHDMI konektor
neumí režim 1080p

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).