Menu Zavřít

Paroubek prý vydíral Kalouska

4. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Obrat v postoji Miroslava Kalouska, který koncem předminulého týdne oznámil úmysl sestavit menšinovou vládu s ČSSD, mohl mít i jiné než čistě politické důvody. Například podle zdrojů ze Strany zelených a z poslaneckého klubu ODS měl Jiří Paroubek předsedu KDU-ČSL „vydírat“ materiálem, který se měl týkat záležitostí okolo Kalouskovy rodiny, respektive firmy na zpracování nebezpečného odpadu IDOS.

Materiál měl dostat Paroubek od svého předchůdce Vladimíra Špidly, který jej chtěl údajně použít již v době vzniku koaliční vlády ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

BRAND24

Kalouskův švagr Lubomír Kašák, spolumajitel zmíněné firmy IDOS, byl v září roku 2002 zastřelen v Solenicích dalším z vlastníků Zdeňkem Němcem poté, co se firma dostala do obtíží. Kašák věnoval na Kalouskovu kampaň v roce 1998 tři miliony korun. Spekulace doprovázely i skládku odpadu firmy IDOS, která hořela loni v únoru v obci Dubeneč na Příbramsku. Ani v jednom případě se však neukázalo, co by měl Kalousek s případy společného.

Druhý ze zdrojů hovoří o vlivu Vatikánu na Kalouskovo rozhodnutí. Svatému stolci vadí, že ještě doposud není uzavřena smlouva mezi ním a Českou republikou. Právě obě největší strany, ODS a ČSSD, patří mezi její odpůrce. Zatímco se však v koaliční smlouvě nepodařené Topolánkovy trojkoalice požadavek na ratifikaci smlouvy s Vatikánem neobjevil, v plánovaném programovém prohlášení vlády ČSSD a KDU-ČSD obsažen byl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).