Menu Zavřít

Paroubek hodlá zřídit vládního zmocněnce pro nezaměstnanost

18. 3. 2010
Autor: profit

Předseda ČSSD Jiří Paroubek hledal ve středu na Tachovsku recept, jak vytáhnout z hospodářské krize okres s nejvyšším počtem nezaměstnaných v rámci celého Plzeňského kraje.

Autor: Martin Siebert

Pro server Parlamentní listy.cz Paroubek uvedl, že ČSSD je připravena v případě volebního úspěchu zřídit úřad vládního zmocněnce pro boj s nezaměstnaností. Úkolem tohoto úředníka bude koordinovat postup jednotlivých ministerstev, krajů, měst i obcí.

Sociálně demokratického předsedu Paroubka zneklidňuje skutečnost, že na Tachovsku se nezaměstnanost dostala na mimořádnou výši 14,3 procenta a například ve městě Stříbro, odkud loni odešli zahraniční investoři, je bez práce 20 procent obyvatel. Nezaměstnanost je největším tématem letošních voleb a touto problematikou se budeme intenzivně zabývat a to nejen před volbami,“ uvedl Paroubek.

Zmocněnec by koordinoval komunikaci ministerstev s kraji **

Paroubek pak nastínil zřízení úřadu vládního zmocněnce pro boj s nezaměstnaností, který by měl k dispozici tým expertů z různých ministerstev. Zmocněnec by koordinoval jednání mezi jednotlivými ministerstvy, kraji a obcemi. Na starost by měl 12 až 15 okresů, které se potýkají s nejvyšší nezaměstnaností.

BRAND24

„V současné době vázne dialog mezi jednotlivými ministerstvy navzájem a také mezi ministerstvy i jednotlivými kraji. Právě to by byla práce pro vládního koordinátora. Je třeba zřídit pracoviště, které by připravovalo pro vládu návrhy programu rozvoje jednotlivých okresů,“ řekl Paroubek. Podle jeho slov se příhraniční okresy, včetně Tachovska, potýkají s problémem, že jejich průmyslové zóny zejí prázdnotou.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).