Parmazán, opravdu tvrdý sýr

19. ledna 2004, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ, styl@profit.cz
19. ledna 2004, 00:00

MNOHÝM SE PŘI VYSLOVENÍ JMÉNA TOHOTO SÝRU VYBAVÍ REFRÉN ČESKÉHO HITU OSMDESÁTÝCH LET "PARMAZÁN, PARMAZÁN NA CHLEBA JE NAMAZÁN...". JE TO DOBRÝ VTIP, KTERÝ VŠAK V KOMUNISTICKÉM ČESKOSLOVENSKU VYZNĚL PONĚKUD NAPRÁZDNO.

Zraje čtrnáct měsíců až čtyři roky, je snadno stravitelný a velmi aromatický DNES SI V SUPERMARKETU MŮŽETE BĚŽNĚ KOUPIT PRAVÝ PARMIGIANO I JEHO NAPODOBENINY NEBO PŘÍBUZNÉ DRUHY.

Velmi tvrdý sýr s hutnou konzistencí, který nejenže nejde namazat, ale těžko se i strouhá, pochází z Itálie a jeho celý název zní Parmigiano-Reggiano. Patří do rodiny Grana italských velmi tvrdých sýrů. V malých mlékárnách v údolí Pádu se vyráběl stovky let, dnes se ročně vyrobí více než dva miliony sýrů. Výroba je regulována a sýry se smějí vyrábět jen v určitých oblastech provincie Emilia Romagno. Parmazán se vyrábí ve tvaru sražených válců a má lesklou, zlatohnědou barvu, do které je po celém povrchu natištěn název sýra. Sýrové těsto má slámově žlutou barvu a zrnitou strukturu. Na výrobu 1 kg sýra se spotřebuje 16 litrů mléka. Prodává se v několika stádiích: Giovane-mladý, po čtrnácti měsících; Vecchio-starý, od osmnácti měsíců do dvou let; Stravecchio-vyzrálý, po dvou až třech letech; Stravecchione-obzvlášť vyzrálý, po třech až čtyřech letech.

NÁKUP A SKLADOVÁNÍ V regálech hypermarketů naleznete již připravené balíčky strouhaného parmazánu, je to pohodlné a rychlé, ale ze sýra se ztrácí chuť. Nejlepší je kus ukrojený z velkého bochníku a strouhaný těsně před podáváním. V Itálii se dokonce prodávají speciální struhadla určená na stůl, aby si každý sám nastrouhal potřebné množství. Ve většině českých hypermarketů vám na parmazán dají cedulku s trvanlivostí asi tří dnů, toho se nelekejte, parmazán vydrží mnoho týdnů. Nejlépe se uchová zabalený do vlhkého mušelínového ubrousku a fólie. Takto jej v chladničce můžete skladovat až dva měsíce. Hodně lidí od nákupu odrazuje poměrně vysoká cena parmazánu. Tohoto sýra se však používá velmi malé množství (na jednu porci 20 gramů a méně) a tudíž jsou náklady srovnatelné s českým eidamem. Navíc můžete ušetřit, když koupíte některou kvalitní napodobeninu. Dnes už i česká sýrárna Orrero vyrábí sýr Gran Moravia, který do italských receptů můžete bez obav použít. V kuchyni se parmazán užívá tradičně strouhaný, ale i v tenkých plátcích. Používá se jako koření, protože má velmi výraznou chuť. Tenké plátky se hodí k aperitivům nebo do salátů. Strouhá se na těstoviny, pizzu, zeleninová jídla, ale i na maso. Pro svou velmi dlouhou dobu zrání je dobře stravitelný a doporučuje se proto přidávat jej do jídla i kojencům. GRANA PADANO**

Bratrancem slavného parmazánu je Grana Padano. Doba zrání je u něj však kratší, už šest měsíců. Grana je obecný název pro všechny velmi tvrdé italské sýry s jemnozrnnou strukturou. Pochází z údolí Pádu a právo na výrobu má 27 provincií. Pokud je mladý, dá se krájet, zráním těsto tvrdne a praská. Má tmavě žlutou barvu a srovnatelnou kvalitu jako parmazán. Stejné je i jeho použití. Na rozdíl od parmazánu ho můžete dnes běžně objevit mezi krájenými sýry v supermarketu.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Policie konečně dovolila hasičům zveřejnit fotky z nehody…
Test ojetiny: Volkswagen Golf VII je skvělý, ale dieselu bychom se vyhnuli
Kvíz na pátek: Poznáte, kterým autům patří tyto interiéry?
Audi S5 Cabriolet se přiblížilo k RS 5. Může za to Hans-Jürgen Abt
Toyota Yaris GRMN zní hodně naštvaně. Na český trh dorazí začátkem příštího roku
Technologie
Aprílová GeForce GTX do USB skutečně existuje. Nvidia omezenou sérii rozdá
Google po letech ustoupil. Nebude číst vaše e-maily kvůli reklamě
Nvidia GeForce GT 1030 – jak se hraje na grafice za 2000 Kč (uživatelská recenze)
Cnews FM: Zneužívá Microsoft monopolní postavení vůči výrobcům antivirů? [podcast]
Je v pořádku, když vám šéf čte e-maily?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít