Menu Zavřít

Pár vteřin za statisíce

6. 11. 2006
Autor: Euro.cz

DUO FERNANDOKouzelnické Duo Fernando má nejširší nabídku iluzí v Evropě. Jeho zakladatel Jiří Macík začínal na školních besídkách. Teď se spolu se sestrou chystá do světa.Magii je dnes třeba spojit s velkolepou podívanou, triky nestačí.

DUO FERNANDO Kouzelnické Duo Fernando má nejširší nabídku iluzí v Evropě. Jeho zakladatel Jiří Macík začínal na školních besídkách. Teď se spolu se sestrou chystá do světa.

Magii je dnes třeba spojit s velkolepou podívanou, triky nestačí. „Musíte mít nejen skvělý program, kostýmy, ale i ozvučení, osvětlení, různé efekty, prostě snažit se o co nejdokonalejší show,“ říká Jiří Macík, který spolu se sestrou vytvořil kouzelnické Duo Fernando.

Macík začínal v devíti letech vystoupeními v mateřských školkách, na školních besídkách, ale i jako dětský kouzelník na plesech. „Můj program se častým vystupováním stále více zdokonaloval a chtěl jsem si vyzkoušet nějakou soutěž. Bohužel v tu dobu v Česku nebyli žádní junioři. A tak nezbývalo, než se v roce 1995 přihlásit do mezinárodní soutěže dospělých kouzelníků, kde jsem hned napoprvé uspěl a získal první velkou cenu - Skleněného magika,“ vypráví.

TÁTA JUNIORŮ

Po úspěchu v soutěži začalo chodit množství pozvání do cizích zemí. Jiří Macík dokazoval, že magie není jen samá brutalita - řezání, sekání, propichování, ale že se v rukou dítěte stává něčím docela jiným. Během jediného roku po jeho úspěšném soutěžním vystoupení se vyrojilo hned několik dětských kouzelníků a již v roce 1996 se v Železném Brodě uskutečnilo první mistrovství České republiky juniorů.

„Stal se ze mě vlastně takový táta juniorů nejen u nás, ale i v zahraničí,“ vypráví Macík, který v té době již trénoval mladší sestru Anetu. Na prvním českém mistrovství v kategorii do čtrnácti let odsadil Macík první místo a jeho sestra druhé. O tři měsíce později přebírali sourozenci z rukou prezidenta Českého magického svazu pohár za druhé místo na mistrovství České republiky dospělých kouzelníků a byli vyhlášeni nejúspěšnějšími kouzelníky - iluzionisty roku 2002.

V tu dobu už mělo Duo Fernando 200 až 250 vystoupení za rok, což mu vydrželo dodnes. Další a další nabídky se jen množily. Sourozenci si již vydělávali dost peněz, které proměňovali za nové a nové rekvizity. „Je tomu tak dodnes, jen s tím rozdílem, že v současné chvíli máme nejširší nabídku v Evropě. Vymysleli jsme i několik světových novinek. Jen o samotná kouzelnická vystoupení by zájem moc nebyl. Abyste obstáli v konkurenci, je třeba mít širokou nabídku od jednotlivých kouzel po ucelenou show,“ vysvětluje Macík.

V HLAVNÍ ROLI PENÍZE

Konkurence se sourozenci nebojí. Sázejí na širokou nabídku. „Je to otázka peněz. Dnes už si můžeme dovolit nakupovat iluze trvající desítky vteřin či jednu dvě minutky za statisíce korun. Právě takto vynaložené peníze nám zajistí potřebný zájem a odrazí ty, kteří se nám snaží konkurovat,“ říká Macík.

Duo Fernando je typickou rodinnou firmou, ve které je šest lidí. Otec zastává funkci manažera a zbytek rodiny vytváří nezbytné zázemí. Jiří Macík už si také vychovává šestiletou neteřinku, která by už za rok měla začít samostatně vystupovat a dokonce se stát členkou souboru.

NA ŘADĚ JE SVĚT

BRAND24

„Které naše období bylo nejúspěšnější? Každá sezona má své pro a proti. Mohl bych říci, že naší nejúspěšnější je zrovna ta letošní, protože jsem si koupil svůj dům a v zahraniční automobilce se mi vyrábí již pátý automobil na zakázku. Jiné roky, méně bohaté na peníze, mě ale třeba více uspokojovaly duševně. Více jsem pracoval pro nemocné, postižené nebo přestárlé lidi,“ říká Macík.

Po Evropě, kde duo sklidilo už mnoho úspěchů, přichází na řadu svět. Sourozenci měli již 33 vystoupení v Hongkongu. Opustili Český magický svaz, který je nemohl finančně podpořit na mistrovství světa, a okamžitě o jejich služby projevil zájem západoněmecký svaz Magischer Zirkel von Deutschland. Příští rok se tak mohou zúčastnit kvalifikačních bojů o účast na mistrovství světa, které se uskuteční v Číně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).