Menu Zavřít

Papír, dřevo, potraviny. Miliardář Fiľo má v Česku velké plány

3. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Stovky milionů korun na daních, nové investice a pracovní místa. Slovenský miliardář Milan Fiľo uklidil své impérium do Česka a plánuje nové investice.

Koncem loňského roku přesídlil Milan Fiľo skupinu Eco-Invest z Bratislavy do Prahy. Stalo se tak symbolicky při dvacátém výročí existence skupiny na Slovensku. Změna adresy znamená pro tuzemsko příchod dravé skupiny s majetkem odhadovaným na 600 milionů eur, tedy asi 16,2 miliardy korun.

„Důvodů je několik, ale svou roli určitě sehrála jak velikost českého trhu, tak i skutečnost, že zdejší byznys nabízí více nových příležitostí. S určitostí můžu říct, že tato změna neovlivní naše aktivity ani rozvoj našich podniků na Slovensku,“ řekl v rozhovoru pro slovenské Hospodářské noviny Fiľo.

Na rozdíl od jeho slovenských příslibů ovšem všechny nové plány a aktivity skupiny směřují do Česka. „Chceme expandovat v segmentu výroby a zpracování papíru, prostor vidíme také v oblasti telekomunikací a výroby potravin,“ slibuje nové investice miliardář.

Podle posledních zpráv z prostředí firmy hodlá skupina a její partneři vybudovat v tuzemsku nový závod na výrobky ze dřeva a papírenskou výrobu. Firma chce výrazně navýšit také obchodní aktivity na potravinářském trhu.

Čtvrtý nejbohatší Slovák už oficiálně spojil českou a slovenskou část skupiny Eco-Invest. Vznikla tak Eco Investment Group. Na Slovensku holding uzavíral po loňských deseti měsících účetnictví se ziskem 25,2 milionu eur, tedy asi 680 milionů korun. V hlavním městě Česka nyní sídlí v bývalém klášteře U Hybernů na Náměstí republiky, který Fiľo koupil za 790 milionů korun.


Čtěte o investicích Milana Fiľa:

Majitelem bývalého kláštera v Praze je miliardář Fiľo

Bývalý klášter na náměstí Republiky


Podle zlých jazyků miliardář ze Slovenska přesouvá peníze také kvůli krachu svého partnerství s vládními politiky. Stranu Smer-SD údajně sponzoruje léta. Moc Roberta Fica ovšem opadává a na veřejnost pronikají nehezké informace o Fiľově minulých privatizacích.

Miliardář začínal podobně jako další oligarchové podporou HZDS Vladimíra Mečiara. První kapitál měl podle svého tvrzení vydělat na obchodu s nerostnými surovinami. Peníze pak přitáhly lidi z vyšších kruhů – konkrétně vzmáhající se byznysovou dvojici Juraj Kamarás a Ladislav Krajňák.

Byznysmeni měli v tom čase pod palcem několik klíčových podniků a působili přímo ve státních strukturách a pozici měli i uvnitř Hnutí za demokratické Slovensko.

Privatizační proudy je pak zavedly přímo k pokladu. Fiľo se díky známosti stal spolumajitelem papírenského giganta SCP Ružomberok. Přátelé ve vládě jako by neviděli vyšší nabídku ze strany rakouské společnosti Frantsach.

Zatímco Krajňák s Kamarásem své podíly v papírenské firmě později prodali rakouské společnosti Neusiedler za 280 milionů dolarů, Fiľo se vzdal pouze části balíčku. V rukou si nechal těsnou minoritu - tedy 49 procent akcií. Důvěra v profit společnosti se mu vyplatila i na jeho osobním zisku. Dodnes s SCP Ružomberok vydělává stovky milionů korun ročně.

Jeho nejbohatší firmou byl investiční holding Eco-Invest. Ten však nyní sloučením s českou dceřinou firmou Eco-Investment zanikl. Hlavní aktivity skupiny firem jsou zaměřeny na celulózový průmysl. Ovládá na 50 papírenských firem.

Fiľo je známý tím, že jeho papírnám opakovaně pomohly různé vlády. Není to náhoda. Mečiarovy kauzy mu nijak neuškodily. I proto, že je za dobře s těmi, kteří jsou na koni. Svědčí o tom fakt, že údajně sponzoroval kampaně nejen Fica, ale také Ivety Radičové a stran předchozích pravicových vlád.

 Milan Fiľo Milan Fiľo, archiv Mladá fronta

Právě s politikou a bývalou privatizací se také spojuje kontroverze, která podle zlých jazyků napomohla přesunu impéria do České republiky.

Podezření se týká právě privatizace zlatého vejce Fiľovy skupiny - SCP Ružomberok. Eco-Invest tehdy zprivatizoval 67 procent akcií státní papírenské firmy. Podle opozičního politika Igora Matoviče a členů občanského sdružení Ružomberský papier Fiľo nevydal zaměstnancům 15 procent akcií, k čemuž se měl v privatizační smlouvě zavázat. Poslanci i aktivisté rozběhli několik soudních sporů a tlačí na ministerstvo hospodářství, aby nárok zaměstnanců jednou pro vždy vyřešilo. Vláda totiž dlouhá léta privatizační smlouvu na základě dohody s investorem utajovala. Nyní se k nároku zaměstnanců staví vlažně.

Podle Fiľovy investiční skupiny je nárok zaměstnanců pouze právním atakem lidí, kteří byli s privatizaci spojeni a chtějí z ní vytlouct nový kapitál. „Jsme znepokojeni, že po boku bývalých zaměstnanců veřejně vystoupil člověk, který je obecně označován za kontroverzní osobu. Jméno pana Pavla Korytára (právní zástupce OZ Ružomberský papier) bylo opakovaně spojováno s různými kauzami a organizovanými skupinami. Stejně jako jméno pana Štefana Gavorníka, předsedy OZ Ružomberský papiet, který byl v době privatizace předsedou Fondu národního majetku SR a schválil ji svými podpisy. Oba v médiích deklarovali svůj zištný zájem,“ vydala stanovisko společnost Eco Invest.

BRAND24

Společně s vyššími slovenskými daněmi však neustálé právní bitvy a hrozba ztráty stovek milionů korun kvůli staré privatizaci mohou být jedním z hlavních motivů velkého stěhování těžké váhy slovenského byznysu.

Čtěte také:

Exportní banka půjčí Papcelu 800 milionů na vývoz do Ruska

Papírna Mondi v Česku investuje skoro 13 miliard. Rozšíří výrobu

Papírny Brno vydělaly nejvíce od krize. Díky tržbám z tuzemska a úsporám


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).