Menu Zavřít

Palantir utratí 225 milionů dolarů za mlčení zaměstnanců

29. 6. 2016
Autor: Heisenberg Media, Flickr.com (CC BY 2.0)

Firma Palantir, jež se živí sběrem a analýzou digitálních dat, nabízí zaměstnancům půl milionu dolarů za jejich firemní akcie. Podmínkou je totální mlčenlivost a loajalita.

Společnost založená kontroverzním německo-americkým podnikatelem Peterem Thielem přišla za svými zaměstnanci „a některými bývalými zaměstnanci“ s neobvyklou nabídkou odkupu vlastních akcií v hodnotě půl milionu dolarů. Háček je v tom, píše server Buzz Feed, že zaměstnanci musejí napřed přistoupit na podobně neobvyklé podmínky.

Patří k nim povinnost uzavřít či obnovit dohodu o loajalitě, známou v Česku jako „konkurenční doložka“. V tomto případě obnáší mlčenlivost ve věci interních záležitostí firmy a slib nepřetahovat po dobu nejméně 12 měsíců další zaměstnance ke konkurenčním zaměstnavatelům.

Až sem na tom není mnoho divného, snad jen tolik, že Palantir zakazuje svým zaměstnancům mluvit veřejně nejen o firemních tajemstvích, nýbrž i o tom, že hovězí v kantýně nestálo za nic. Kromě toho se také člověk musí zavázat, že nebude v budoucnu žalovat ani firmu, ani žádného člena jejího vedení. To by už nejedno obočí nadzvedlo. Dále musí takový zaměstnanec slíbit, že nebude mluvit s novináři, a co víc, že každý emailový dotaz z médií do tří dnů sám Palantiru přepošle.

Pokud zaměstnanec na výše uvedené kývne, pak může prodat své akcie podle následujícího klíče: buď 12,5 procenta ze svého vlastnického podílu v Palantiru, nebo v ceně 500 tisíc dolarů (samozřejmě podle výhodnosti pro Palantir).


Zakladatel Palantiru útočí na bulvár. Čtěte:

Hrdina, či komiksový padouch? Miliardář Thiel ničí bulvár


Firma nabízí 7,4 dolaru za akcii, o čemž tvrdí, že je více, než na kolik si jich cení „někteří investoři“. Nic bližšího o tom nevíme, protože Palantir je v soukromých rukou a zásadně o sobě nezveřejňuje nic. Není tak zjevné, o kolik by firma při výkupu vlastních akcií přeplatila (a potažmo, na kolik se firma domnívá, že si její zaměstnanci cení možnosti zachovat si ve vztahu k zaměstnavateli a zbytku světa jistou dávku svéprávnosti).

BRAND24

Není známo, kolik zaměstnanců dosud nabídky využilo; to nepřekvapuje, protože není ani přesně známo, kolik lidí pro Palantir pracuje - odhady z loňského roku mluví o zhruba patnácti stovkách zaměstnanců. Je však jisté, že se o Palantiru (jejž spolufinancuje i CIA) mluví jako o firmě, která vyplácí nižší mzdy než konkurence a vynahrazuje to zaměstnancům v akciích.

Neobvyklý tah vedení firmy se zdá být reakcí na zprávy o tom, že Palantir trpí značnou fluktuací zaměstnanců a že se mu dramaticky ztenčil počet klientů. Od dubna loňského roku se Coca-Cola, American Express a Nasdaq rozhodly svěřit práci se svými daty konkurentům. Podle zdrojů BuzzFeedu je na vině vysoká cena (Palantir si účtuje kolem milionu dolarů měsíčně) a pochyby klientů o tom, zda Palantir dokáže ze sebraných dat generovat dlouhodobě cenné poznatky. Kromě toho jsou prý softwaroví mágové arogantní a špatně se s nimi vychází.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).