Menu Zavřít

Padne další rekord?

28. 8. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

BRAND24

Když v roce 2006 dražil oštěpař Jan Železný svoje „nádobíčko“ z poslední sezony své profesionální sportovní kariéry, utržil za oštěp, dres a pár treter ze speciální sady po sobě pojmenované 58 tisíc korun. Získali je atleti v Mladé Boleslavi, kde světový rekordman zahájil kariéru.
Až se budou 2. října dražit v New Yorku bicykly Lance Armstronga, půjde určitě o jiné sumy. A zcela jistě i o jinačí show.
Lance Armstrong, člověk, který porazil rakovinu a poté sedmkrát za sebou zvítězil v Tour de France, nejnáročnějším etapovém závodě na světě, se letos po čtyřech letech vrátil do sedla. Respektive do sedel několika speciálů americké značky Trek. A protože Lance není obyčejný člověk (nejen pro svou nadměrnou vitální kapacitu plic), ani kola, na kterých letos absolvoval Giro d’Italia a Tour de France, nemohla být ledajaká.
Všech šest originálních modelů z edice Stages bylo vyrobeno ručně v americkém městě Waterloo a je označeno dvěma číslicemi: 1274 a 27,5. První označuje počet dní, které Lance strávil v „cyklistickém důchodu“ před letošním návratem. Druhá znamená počet rakovinou postižených lidí (v milionech), kteří během oněch 1274 dní na zákeřnou chorobu zemřeli.
Aby toho nebylo málo, o design kol se postarali světoznámí umělci. Například návrhář Brian Donnelley, známý jako KAWS, vyzdobil kolo zuby, jež symbolizují Armstronga hltajícího silnici. Černý časovkářský speciál Equinox TTX pokryl americký umělec Kenny Scharf obrazci, jež symbolizují letící hvězdy. Japonský popartový umělec Yoshitomo Nara se nechal při malování inspirovat pro změnu dětským příběhem.
A pak je tu model, na kterém Armstrong absolvoval poslední etapu letošní Tour de France. Bílý rám pokrytý desítkami motýlů od Damiena Hirsta. Spojí-li se žijící cyklistická legenda s nejúspěšnějším žijícím umělcem současnosti, jehož díla lámou v aukcích veškeré rekordy, máme se v říjnu na co těšit. Respektive nadace Livestrong pomáhající lidem s rakovinou, kterou Armstrong v roce 1997 založil a na jejíž konto výtěžek poputuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).