Menu Zavřít

Ovocnáři i pěstitelé citrusů se představí na Zahradě Čech

16. 9. 2011
Autor: profit

V Litoměřicích dnes začíná 35. ročníku veletrhu Zahrada Čech. Lákadlem jsou expozice regionálních výrobků, bio potravin a neobvyklých výpěstků a nejrůznější poradny pěstitelům. Pořadatelé očekávají, že během týdne areál navštíví až 90 tisíc lidí.

Foto: Zahrada Čech

Své stánky mají na výstavišti velké organizace jako ovocnářská či zelinářská unie a agrární komora. Milovníci exotických citrusů se dozví, jak dosáhnout toho, aby měli doma čerstvé pomeranče, o potřebě dobrého tuzemského medu budou informovat včelaři. Odborníci budou diskutovat také na téma bio potravin a zdravého způsobu života.

Tradičně mohou návštěvníci na veletrhu, který končí 24. září, nakoupit zahradní techniku, nářadí pro zahrádkáře a kutily, ochranu a výživu rostlin, cibuloviny či okrasné dřeviny.

Vystavovatelů je letos 360. Vstupenka stojí stejně jako loni dospělého 80 korun, studenty a důchodce 50 korun a 30 korun děti. Lidé se mohou těšit na soutěže o nejzajímavější výpěstky, nejkrásnější zelí, kulinářskou sekci či na biojarmark.

Dobrou zprávou pro návštěvníky je to, že kapacita parkovacích míst vzrostla po otevření stání v areálu bývalých kasáren. Slevu pro cestující na Zahradu Čech nabízí České dráhy, lidé si mohou koupit zpáteční jízdenku za cenu jednosměrné.

CONTENT24

Zda se uskuteční známý zahradnický veletrh i v příštím roce, zatím není jasné. Provozovateli totiž letos končí smlouva a Litoměřice budou hledat nového partnera. Nemovitosti a pozemky zůstanou v majetku města, případný společník s ním uzavře nájemní smlouvu. V nově založené obchodní společnosti pak bude stejně jako město mít padesátiprocentní podíl.

Litoměřičtí zastupitelé se shodli na vypsání výběrového řízení. Jeho podmínky ale ještě nezveřejnili.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).