Ovčí sýr ze salaší je zdrojem infekce

01. srpna 2005, 00:00 - BARBORA MACHKOVÁ
01. srpna 2005, 00:00

Čerstvý ovčí sýr může být příčinou nepříjemných střevních potíží, které každoročně postihnou desítky turistů. Tepelně se totiž neupravuje, a tak jeho konzumenti riskují onemocnění zvané kampylobakterióza. Loni bylo těchto průjmových onemocnění zaznamenáno v Liptovském Mikuláši více než 300.

„Stav nákaz přetrvává, nedošlo ke zlepšení situace,“ komentovala epidemioložka Danica Maslenová.

Chovatelé ovcí si naopak myslí, že o zdraví konzumentů je dobře postaráno. „Potravinová správa z Dolního Kubína pravidelně odebírá vzorky na kontrolu,“ řekl bača Ján Šuchtár z Liptovského Ondreja.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče