Menu Zavřít

Ott snížil podíl

20. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Orco

Akcionářský podíl generálního ředitele realitní společnosti Orco Property Group Jeana-Françoise Otta se ve firmě snížil z 12,3 procenta na současných 1,6 procenta. Vyplývá to z informací, které obdržel týdeník EURO. Příčinou snížení podílu, který Ott v Orku drží prostřednictvím společnosti Ott & Co, je prý prodej akcií bankou, jež je držela jako zástavu při financování Ott & Co.
Jelikož cena akcií Orco v poslední době výrazně poklesla, a tím poklesla i hodnota zástavy, přikročila banka k prodeji většiny zastavených akcií. „Tento prodej akcií tak v posledních měsících mohl být jedním z faktorů, proč cena akcií Orka klesala. Jako další faktory lze zmínit výprodeje na světových trzích, negativní sentiment vůči realitnímu sektoru a krátké pozice některých investorů,“ říká Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik FT.
Snížení Ottova podílu sice podle Vyroubala nebude mít vliv na hodnotu společnosti, bez dohody s ostatními akcionáři mu však prý prakticky znemožní další kontrolu nad rozhodováním na valných hromadách. „V tomto ohledu nelze vyloučit, že by někteří akcionáři mohli v krajním případě na valné hromadě žádat likvidaci společnosti, při které by získali větší hodnotu, než je současná cena akcie,“ podotkl Vyroubal. Toto řešení by však prý bylo na druhou stranu nevýhodné pro všechny akcionáře, protože jeho realizace by byla pravděpodobně možná jen výrazně pod čistou hodnotou majetku firmy. Je tedy v zájmu všech podílníků, aby společnost přečkala nynější obtížné podmínky bez dalších komplikací.
Na realitní trhu koluje řada negativních spekulací o budoucnosti Orca, jehož akcie ztratily za poslední rok 90 procent hodnoty. „Snížení podílu akcií Ott & Co v Orku Property Group nemá na společnost a její minoritní akcionáře vliv. Podíl Ott & Co byl již dříve pod hranicí 50 procent, a nebyl tudíž v pozici, kdy by mohl firmu významně kontrolovat. Postavení pana Otta v rámci společnosti se nijak nemění,“ komentuje situaci Severine Farjonová, šéfka vztahů s investory Orka.

TABULKA
Kdo vlastní Orco
Akcionář* podíl v červnu 2008 v %* aktuální stav* v %
Ott & Co (J. F. Ott)* 12,3* 1,6
Bernard Gauthier* 2,5* 2,5
Jardenne Corp. S.a.r.l.*2,5* 2,5
European Investors Inc.* 5,4* 5,4
Volně obchodované akcie* 77,3* 88
Celkem* 100* 100
*předpoklad, že podíly ostatních akcionářů se nezměnily
Pramen: Atlantik FT

BRAND24

GRAF
Vývoj akcií společnosti Orco Property Group na pražské burze

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).