Menu Zavřít

OTÁZKY PRO DAŇOVOU PORADKYNI

13. 4. 2004
Autor: Euro.cz

* Je pro živnostníka, který potřebuje ke svému podnikání osobní vůz, lepší používat své soukromé vozidlo, nebo je výhodnější zařadit toto auto do obchodního majetku?

* Je pro živnostníka, který potřebuje ke svému podnikání osobní vůz, lepší používat své soukromé vozidlo, nebo je výhodnější zařadit toto auto do obchodního majetku?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. V případě, že si podnikatel pořídí automobil do svého obchodního majetku, odepíše postupně jeho pořizovací hodnotu během čtyř zdaňovacích období nebo v případě finančního leasingu během tří kalendářních let do daňově účinných nákladů (pozor však na novelu zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů - maximální hodnota vozu, ze které lze uplatnit daňově účinné odpisy, činí 900 000 korun). Kromě toho lze do daňově účinných nákladů zahrnout i spotřebu pohonných hmot, údržbu vozidla, opravy, pojištění a ostatní náklady související s provozem vozidla. Pokud byste se však rozhodli pro používání vašeho soukromého vozidla, které není zařazeno v obchodním majetku, máte od 1. ledna 2004 nárok na základní náhradu za použití ve výši Kč 3,50 na 1 km a náhradu spotřebovaných pohonných hmot.

CONTENT24

* A jak se bude danit příjem z prodeje takového osobního vozu? V případě vozidla nezařazeného do obchodního majetku je příjem z prodeje tohoto vozu osvobozen od daně z příjmů, pokud je doba mezi nabytím a prodejem delší než jeden rok. Avšak u vozu zařazeného do obchodního majetku lze osvobození uplatnit až po pěti letech od jeho vyřazení z majetku.

Odpovídala daňová poradkyně Eva Hánová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).