Menu Zavřít

Otázka pro daňovou poradkyni

31. 1. 2005
Autor: Euro.cz

* V posledních dnech jsem zaznamenal diskuzi o vozech, ve kterých je zabudována montážní přepážka. Slyšel jsem, že za určitých podmínek lze nárokovat zaplacené DPH zpět. Před novelou platící od října 2003 bylo možné nárokovat odpočet u montážních osobních vozů. Tedy těch, které měly zabudovanou montážní přepážku.

V posledních dnech jsem zaznamenal diskuzi o vozech, ve kterých je zabudována montážní přepážka. Slyšel jsem, že za určitých podmínek lze nárokovat zaplacené DPH zpět.

BRAND24

Před novelou platící od října 2003 bylo možné nárokovat odpočet u montážních osobních vozů. Tedy těch, které měly zabudovanou montážní přepážku. Od uvedeného data nelze DPH nárokovat u osobních automobilů, patřících dle přílohy k zákonu o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikací do kategorie M1, a to ani při pořízení formou finančního pronájmu (pokud automobil není pořizován za účelem dalšího prodeje). Avšak při splnění určitých technických parametrů lze některé osobní vozy kombi se zabudovanou přepážkou zařadit mezi nákladní automobily. Jedním z parametrů je konstrukce samotné přepážky a dále hmotnost, kterou musí být vozidlo schopné odvézt kromě posádky. Tyto detaily lze nalézt v příloze č. 1 vyhlášky č. 341/2002 Sb. Proto dnes můžete potkat dříve osobní montážní automobily, které jsou nyní klasifikovány jako nákladní automobily.

Jiná situace nastane, pokud jste montážní osobní vůz (tj. se zabudovanou přepážkou) pořídil před 1. říjnem 2003 na základě smlouvy o finančním pronájmu. Pak máte dle přechodných ustanovení zákona nárok na odpočet daně až do doby ukončení leasingové smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).