Menu Zavřít

Otavovi vymáhají po OKD obří pokutu

6. 6. 2016
Autor: čtk

Obchodník s komoditami Metalimex tvrdí, že jí zkrachovalá černouhelná společnost dluží téměř 410 milionů. Firma rodiny Otavových patří aspoň podle výše přihlášených pohledávek vůči zkrachovalé černouhelné společnosti OKD mezi její největší věřitele. Samotná firma OKD ovšem v návrhu na insolvenci Metalimex mezi svými největšími věřiteli neuvedla.

Metalimex vyčíslil své pohledávky za OKD na 409,7 milionu korun, ale zahrnul do nich rovněž obří smluvní pokutu ve výši 310,8 milionu. Společnost OKD tuto pokutu odmítá. „Vedení společnosti OKD pohledávku společnosti Metalimex týkající se smluvní pokuty neuznalo. Považuje ji za neoprávněnou, a proto se stala předmětem soudního jednání,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

„Z těchto důvodů nebyla zahrnuta mezi ostatní v rámci insolvenčního řízení. Pokud je společnost Metalimex přesvědčena o opaku a přihlásila ji jako pohledávku za OKD, o její oprávněnosti bude muset rozhodnout insolvenční správce,“ dodal. Z přihlášek pohledávky vyplývá, že Metalimex si nárokuje smluvní pokutu kvůli porušení dvou smluv, které se týkaly přepravy. Smluvní pokutu vymáhá u Okresního soudu v Karviné. Na zaslané otázky společnost Metalimex nereagovala.

Kromě smluvní pokuty se Otavovi snažili rovněž o započtení vzájemných pohledávek, které měli s firmou OKD. Požádali proto soud o svolení se započtením pohledávek ve výši 56,1 milionu korun. Tomuto návrhu soud minulý týden vyhověl a nařídil předběžné opatření, které souhlasí se započtením těchto pohledávek. „Bez dodávek navrhovatele by dlužník (OKD – pozn. red.) nemohl pokračovat ve své výrobní činnosti. Současně je navrhovatel podstatným odběratelem dlužníkova zboží – černého uhlí, jehož prodejem získává dlužník,“ odůvodnil své rozhodnutí soud.

Mizivá výnosnost

Pokud by se společnosti Metalimex podařilo vymoci na OKD zaplacení pokuty, zvýšila by výrazně celkový výnos ze svých pohledávek. Kromě vysoké smluvní pokuty totiž nárokuje u OKD „jen“ necelých sto milionů korun. Celková výtěžnost z bankrotu OKD bude mizivá.

Kromě věřitelů se OKD musí obávat také naštvaných horníků. Čtěte:

Nespokojenost roste. Horníci začali rozkrádat OKD

Horník na Ukrajině

Samotná firma OKD vyčísluje výši závazků, které se týkají sociálních nákladů (odstupné, zvláštní přídavek horníkům nebo věrnostní přídavek) a nákladů na technickou likvidaci těžby, v celkové výši 5,75 miliardy korun. Tyto nároky mají přitom přednost před pohledávkami ostatních nezajištěných věřitelů. Hodnotu svého majetku společnost vyčíslila na 6,75 miliardy korun. Na ostatní věřitele tak zůstane nejvýše miliarda korun, z níž se budou vyplácet věřitelé s celkovými pohledávkami ve výši nejméně 17,2 miliardy korun. Z půjčené stokoruny tak uvidí věřitelé nazpět nejvýše necelých šest korun.

A to ještě v optimistickém případě, když hodnota majetku černouhelné těžební firmy neklesne. V podobných situacích, kdy je firma pod tlakem, obvykle cena jejího majetku klesá. Suma celkových pohledávek oproti vyčíslení, které provedla společnost OKD, se navíc může ještě změnit. „Věřitelé mají ještě dva měsíce na to, aby rovněž přihlásili další svoje pohledávky,“ upozorňuje Čelechovský.

„O tom, zda budou nebo nebudou uznány a kdo se pak stane hlavními věřiteli, rozhodne insolvenční správce, a nikoli vedení OKD,“ dodává.

Dluhy od matky

Nejvyšší dluhy OKD pramení ze vztahů s mateřskou skupinou New World Resources (NWR). OKD totiž ručí za dluhopisy vydané NWR v objemu 300 milionů eur, které se staly kvůli porušení podmínek emise bondů splatnými.

Za věřitele označila společnost OKD bankovní domy Deutsche Bank a Citibank, které ovšem pouze zastupují samotné držitele dluhopisů, a hodnotu ručení vyčíslila na 10,3 miliardy. Minulý týden již Citibank přihlásila pohledávky vůči ostravské firmě ve výši 9,5 miliardy korun.

BRAND24

Do potíží stáhly skupinu NWR a společnost OKD obrovské dluhy, které nebylo možno v době padajících cen černého uhlí splácet. Skupina NWR si totiž za doby, kdy ji ovládali finančníci Zdeněk Bakala, Peter Kadas & spol., nevytvořila žádné rezervy na špatné časy. Naopak ještě v roce 2010 vydala NWR dluhopisy, čímž se zadlužila o dalších půl miliardy eur navíc.

Největší věřitelé OKD (v milionech Kč)
Deutsche Bank a Citibank* 10 286,7
New World Resources N.V. 956,8
NWR Holdings B.V 794,6
Natixis 538,1
Česká spořitelna 330,6
ČSOB 241,8
KBC Bank Deutschland 241,8

Deutsche Bank a Citibank zastupují zájmy držitelů dluhopisů, které vydala společnost NWR, za niž se zaručila firma OKD. Zdroj: Insolvenční návrh OKD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).