Menu Zavřít

Osiřelý Čiči bar

10. 9. 2007
Autor: Euro.cz

JÁNSKÉ KOUPELE Bývalé uhličité lázně Jánské Koupele leží v údolí Moravice, přibližně sedm kilometrů severovýchodně od Budišova nad Budišovkou. Kdysi vyhledávaný cíl turistů však v posledních letech smutně chátrá. Návštěvníci, kteří se po letech přijedou podívat do Jánských Koupelí, musejí být doslova v šoku.

JÁNSKÉ KOUPELE

Bývalé uhličité lázně Jánské Koupele leží v údolí Moravice, přibližně sedm kilometrů severovýchodně od Budišova nad Budišovkou. Kdysi vyhledávaný cíl turistů však v posledních letech smutně chátrá.

Návštěvníci, kteří se po letech přijedou podívat do Jánských Koupelí, musejí být doslova v šoku. Nepotkají tu už davy lidí ani číšníka vycházejícího z proslulého Čiči baru.

Kromě dvou opravených altánků, z nichž jeden nedávno poničil spadlý strom, jsou zde k vidění pouze chátrající budovy. Většinou mají rozbitá okna a zejí prázdnotou. Dokonce ani dětská prolézačka či houpačka, využívané rodiči s dětmi, tu už nestojí. Nemluvě o hřišti, které dnes pokrývá jen hromada smetí.

Bývalé lázně jsou pusté od roku 1993, kdy zde skončil provoz penzionu. O chátrající areál pak dlouho neměl nikdo zájem, až ho roku 2003 koupila opavská firma Baneba. Ta sice opravila zmíněné altány, na celkovou rekonstrukci, která má přijít až na 550 milionů korun, však peníze nemá. Hledá proto vhodné investory.

JEMNÁ MARIE A DRSNÁ PAVLA

První zmínka o uhličito-železité kyselce z nejstaršího „Janova“ pramene pochází již ze 17. století. Jezuité zde roku 1754 zřídili dřevěný dům pro léčení členů řádu a kyselku vozili v sudech až do zámku v nedaleké Melči. Za oficiální počátek lázní je považován rok 1812, kdy majitel melčského panství Jan Tenczina postavil první lázeňský dům.

Orozkvět lázní se pak zasloužil další majitel panství hrabě Camillo Razumovský a pramen Marie je nazván podle jeho manželky. Roku 1859 byl pak objeven ještě třetí pramen, který dostal jméno Pavla.

Zdejší kyselka byla vyhledávána k léčbě chudokrevnosti a poruch látkové výměny. Uhličité koupele léčily zejména srdeční choroby, únavu, neurastenii, revmatismus, nespavost a ženské nemoci. Oba minerální prameny - Marie i silně radioaktivní Pavla (zvaná též Pramen lásky) - byly volně přístupné.

NADĚJE S TROCHOU SKEPSE

BRAND24

Až do roku 1940 byly lázně pečlivě udržovány. Poté zde Němci zřídili zajatecký tábor a po roce 1945 vznikla z lázeňských budov dětská zotavovna. V padesátých letech se pak bývalé lázeňské objekty staly rekreačním střediskem a s kapacitou 450 lůžek patřily mezi největší odborářské zotavovny v republice.

Po roce 1989 však začal provoz Jánských Koupelí upadat a v polovině devadesátých let skončil úplně. Starosta Starých Těchanovic, pod které lázně spadají, i místní obyvatelé stále věří, že se situace brzy zlepší. Zároveň jsou ale i trochu skeptičtí, protože slibů už slyšeli opravdu hodně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).