Ořechy proti zlu a závisti

22. února 2008, 12:17 - Benjamin Kuras
22. února 2008, 12:17

Vlašskými ořechy nepohrdnou ani vegetariánští ultraextremisté fruitariáni

Ořechoví historici se sice domnívají, že i vlašský ořech pochází odněkud z Asie, ještě konkrétněji prý z Persie, ovšem historici kulinářští ho mají za charakteristický ořech evropský. Vždyť byl populární už ve starém Řecku a Římě jako pokrm bohů a symbol plodnosti a mužnosti. V Římě bývalo zvykem, že při svatebních oslavách ženich rozhazoval ořechy mezi davy, kde je dychtivě chytali a sbírali chlapci toužící si zalaškovat s dívkami. Ne náhodou se taky v několika evropských jazycích používají slova pro ořech jako slangové náhražky spisovného testiklu čili varlete. A taky správně, jídlo má být sexy. Středověká Evropa věřila, že vlašské ořechy léčí epilepsii, chřipku a horečku a odhánějí zlo a závist. My dnes každopádně víme, že vlašský ořech je bohatě výživný zdroj proteinu a vitaminu E, známého antioxidantu, který tělo brání před rakovinou, srdečním infarktem, atritidou, ztrátou paměti a celkovým předčasným stárnutím. Proto je důležitou součástí stravy vegetariánských ultraextremistů zvaných fruitariáni, kteří se pokládají za tak duchovně vyspělé, že vyžijí – všichni krásně hubení a sálající sladkost – jen na ovoci. Jejich vytříbené zažívací ústrojí z něho dokáže získat a strávit více živin než normální smrtelníci ze stravy všehochuťové. Někteří z těch nejosvícenějších už fruitarianismus berou jako mezistupeň k breatharianismu, k němuž prý dospívají jogíni a jímž získávají schopnost vstřebávat všechny potřebné živiny pro tělo dýcháním vzduchu, pokud možno čistého, nejraději v Himálaji. Tak také získávají vůli ducha nad hmotou, která jim umožňuje se odhmotňovat a znovu zhmotňovat. Tedy proměnit se ve vzduch, a pak zase ten vzduch proměnit v tělo. A to třeba i jindy a jinde a v jiné podobě. To je sice námět fascinující, ale gastronomicky nepestrý. Ledaže bychom začali rozlišovat mezi obyčejným vzduchem tuzemským a exotickým vzduchem lahodným, který bychom z různých zdrojů a pod různými značkami dováželi v lahvích. Takže raději zpět k vlašskému ořechu, z něhož evropské Středomoří dělá několik chutných předkrmů, omáček, pest a dresinků. Jeden bohatý a lahodný předkrm pochází z Řecka, pravděpodobně už z dob Aristotelových a Pythagorových, ale dělá se i na Kypru a v Turecku. V anglických kulinářských kruzích se mu říká „Greek walnut salsa“. A dělá se zmixováním těchto ingrediencí: čerstvých posekaných rajčat, čerstvých posekaných okurek, drobně nasekaných oliv, drobně posekaných červených cibulí, olivového oleje, citronové šťávy, česneku, oregána a lehce opražených ořechů. To vše se zmixuje, když ořechy jsou ještě teplé. Podává se jako součást pestřejší předkrmové sady zvané „meze“. „Pesto di pomodori e noci“ (pasta z rajčat a ořechů) je podrcenina na slunci sušených rajčat a vlašských ořechů, k nimž se přidává česnek, citronová šťáva, sůl, čerstvě mletý pepř, olej ořechový a olej extrapanenský olivový, bazalka, balzamikový ocet, feferonka. Sušená rajčata na půl hodinky rozmáčíme v teplé vodě. Nemáme-li rajčata sušená, můžeme použít hustý rajčatový protlak. Ořechy nejprve trochu na sucho opražíme a za tepla je s ostatními ingrediencemi (včetně trochy vody od rajčat) zmixujeme téměř na kašičku, ale aby z ořechů zůstaly drobky na křupavé skousnutí. Pesto di pomodori e noci můžeme použít několikerým způsobem. V hustém stavu jako pomazánku na „crostino“ čili topinku jako předkrm. Ve stavu trochu více zředěném olivovým olejem a vodou z rajčat jako omáčku na těstoviny. A ještě zředěnější jako dresink na typický středomořský salát, který by měl sestávat hlavně z rukoly, čekanky a endivie (štěrbáku).
Toto ořechové a rajčatové pesto, jen trochu silněji ofeferonkované, se používá jako předkrm i v kuchyni perské, kde se jí s tenounkou plackou zvanou khubz.
„Agliata con noci“ (česneková omáčka s ořechy) se dělá jednoduše jen z česneku, vlašských ořechů, trochy rozmáčeného bílého chleba bez kůrky (který omáčku zahustí a podrží pohromadě), petrželky, soli, pepře a olivového oleje. Dělá se opět s ořechy mírně opraženými a zmixováním všech ingrediencí. Podává se jako omáčka na špagetách, s trochou strouhaného pecorina. Kdysi jídlo jihoitalské venkovské chudiny, dnes kulinářská lahůdka.
„Noci e gorgonzola“ (omáčka s ořechy a gorgonzolou) je ještě lahodnější a také bohatší omáčka piemontská a chutná lépe na tagliatellích než na špagetách. A úplně nejlépe na směsi tagliatellí bílých a zelených, kterým se říká „paglia e fieno“ čili sláma a seno.

Omáčka s ořechy a gorgonzolou
V másle se pomalu ohřeje několik lístků čerstvé šalvěje. Jakmile jsou mírně dokřupava, naházíme na ně kousky gorgonzoly a pár lžic mascarpone a za stálého míchání vařečkou tavíme. Přiléváme po troškách smetanu nebo mléko a stále mícháme. Nasypeme drobně posekané či podrcené ořechy a hodně čerstvě mletého pepře a stále promícháváme, na velmi mírném ohni, pouhých několik minut, jen co je potřeba na rozpuštění sýra. Uvedením do varu by se omáčka zničila. Omáčku dobře promícháme s čerstvě uvařenými těstovinami a posypeme strouhaným parmazánem.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kdy máte v práci nárok na placené volno?
Volby 2017: vše, co potřebujete vědět
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Auta
Retro: Lada Niva, Škoda Trekka a další socialistické off…
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let elektrické verze
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Technologie
Paměti DDR5 by se mohly objevovat už od roku 2019. Takt až 6,4 GHz, VRM na modulech?
Takhle bude vypadat retro ThinkPad. Lenovo jej nabídne k 25. výročí
Windows Store bude zřejmě přejmenován na Microsoft Store
Školství není připraveno na dobu, kdy budeme mít internet v těle
Je tu GeForce GTX 1080 Ti s upgradovanou pamětí: Evga vydává model s 12GHz GDDR5X
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít