Menu Zavřít

Oranžové nadělení

1. 12. 2008
Autor: Euro.cz

(EURO 44/2008)

Před více než rokem (EURO 26/2007) jsem upozornil, že myšlenky komentátora Petra Nováčka jsou minimálně diskutabilní, a nikoli zcela podložené hlubší analýzou. Kritizoval jsem závěr: „Frakce činí strany srozumitelnějšími, pro veřejnost přehlednějšími… navíc usnadňují vnitrostranickou výměnu názorů, poněvadž frakce s lídrem v čele sice musí respektovat zásadní programové cíle a usnesení stranického sjezdu, ale zároveň má právo zastávat v dílčích otázkách odlišný názor a prezentovat je ve straně i mimo ni.“
Nyní v článku Oranžové nadělení (EURO 44/2008) o výsledcích voleb do krajských zastupitelstev Nováček zaujímá opačnou pozici k působení frakcí. Píše, že voliči byli vyplašení nejednotou celostátního vedení a krajských reprezentací ODS a vystupováním poslanců okolo Vlastimila Tlustého. A mimo jiné i z těchto důvodů ODS volby prohrála.
Potvrzuje tím, co je z výsledků voleb zřejmé. Vytvoření otevřeně deklarované hejtmanské frakce, jejímž spojujícím prvkem bylo co nejvýraznější odlišení krajských představitelů ODS od těch, kteří provádějí vládní politiku. A volební kampaň ČSSD jako referendum o vládě zároveň znamenala, že voliči čekali od ODS totéž. To se však nestalo. V reakci na Nováčkův komentář jsem před rokem uvedl: „Frakce mohou naopak způsobovat dezorientaci ve vnímání strany voličskými skupinami a ovlivňují výsledky strany ve volbách.“ Nyní se stoprocentně potvrdilo, že voliči nechtějí nejednotné strany a odmítli koncept různorodé prezentace jednoho politického subjektu. Strana přestala být srozumitelná a odkazy na úspěchy v krajích nemohly nic zachránit.
Komentátoři by měli v určitých intervalech hodnotit své předchozí texty a zjišťovat, zda v nich netvrdili něco jiného, než se chystají tvrdit do právě připravovaného. Zachování konzistence názorů čtenáři ocení zejména u politického komentátora.

BRAND24

Jan Maršák, jan_marsak@seznam.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).