Menu Zavřít

Optimismus je pryč, český průmysl dál rychle padá

29. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Stav českého průmyslu se nelepší, jeho propad pokračuje dál. A situace je horší než se třeba v březnu zdálo.Průmyslová produkce v České republice tak v dubnu meziročně klesla o 23,2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad na základě průběžných údajů, které předcházejí standardním měsíčním výsledkům.

Autor: ArcelorMittal

V březnu průmyslová výroba přitom klesla meziročně o 17 procent a očekávalo se, že se situace bude lepšit. Dubnová čísla ale ukazují opak a jsou srovnatelná s propadem průmyslové výroby v únoru.

„Odhad vývoje průmyslové výroby zklamal se svým 23,2 % meziročním poklesem. Vysoká srovnávací základna z loňského roku (tehdy průmysl vykázal nejvyšší nárůst za rok 2008) a Velikonoce, které tento rok připadly na duben, převálcovaly šrotovné,“ uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

„Ukazuje se, že hospodářská recese je mnohem hlubší a vážnější než se předpokládalo a bude mít značný dopad na další pokles růstu HDP v tomto roce. Zcela jistě si i vyžádá další úspory na mzdových výdajích a nepochybně bude znamenat pokračování v redukci počtu pracovních míst v některých podnicích,“ uvedl šéf Hospodářské komory Petr Kužel.

BRAND24

„Je patrné, že vliv šrotovného ani dalších opatření hospodářské politiky v zahraničí či doma není dostatečný k tomu, aby výrazněji zmírnil dopad recese v eurozóně na český průmysl. Data za duben naznačila, že recese bude pokračovat i ve 2. čtvrtletí,“ řekl David Marek z Patria Finance.

Podle něj blízký obrat k lepšímu nenaznačuje ani hluboký propad nových zakázek, největší vliv na statistiky mělo výrazné snížení výroby v hutích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).