Menu Zavřít

Opravy panelových domů: investice kryté státem

26. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Jednou z možností, jak přežít krizi, je zapojit se do oprav a modernizací panelových domů. Stav většiny z nich totiž vyžaduje velké investice. To si uvědomuje i stát, a i přes problémy s rozpočtovým deficitem zvýšil dotaci pro program Panel.

Autor: Martin Siebert

Investice do regenerace panelových sídlišť patří mezi hlavní priority všech měst, která se musejí vypořádávat s masovou výstavbou panelových sídlišť v minulých desetiletích. Největším problémem panelových čtvrtí je nedostatek zeleně, hřišť a parkovacích míst. Ruku v ruce s tím jde zateplování domů a výměna oken. Proměny některých sídlišť už stály desítky milionů korun, další podobně nákladné projekty se chystají.

Do zkvalitnění prostředí pro bydlení svých obyvatel se ale radnice nepouštějí bez státních, případně i evropských dotací. Například České Budějovice od roku 2006 upravují sídliště Vltava, konkrétně jeho jižní část. Práce už stály 28,5 milionu korun, z toho zhruba 12 milionů zaplatilo ministerstvo pro místní rozvoj. Letos má revitalizace vyvrcholit obnovou prostranství a okolí kulturního domu Vltava. Na jižní etapu navážou rozsáhlejší úpravy v severní části sídliště.

Plzeň čeká na evropské dotace

Západočeská metropole Plzeň připraví do konce roku program regenerace všech sídlišť. Obnovu sídlišť Bory a Slovany schválili zastupitelé už v únoru. V každé z těchto čtvrtí chce město obnovit jeden vnitroblok, na nějž zažádalo o národní dotace. Akce přijdou shodně na deset milionů korun, od státu mohou dostat až pět milionů na dvě stavby ročně. „Programy regenerace, které dokončujeme pro Lochotín, Vinice, Košutku, Bolevec, Skvrňany a Doubravku, jsou podmíněny získáním národních dotací,“ říká ředitelka útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká.

Podmínky pro získání unijních peněz jsou velmi tvrdé. Podpora musí jít do prostranství i bytů zároveň. Žádat by muselo město za všechny vlastníky a ručilo by za úvěr. Plzeň zatím nedostala peníze na žádnou regeneraci prostranství sídlišť, do nichž už dala za osm let desítky milionů korun.

BRAND24

Pomáhají i soukromí majitelé Podmínky pro bydlení na panelových sídlištích v kraji Vysočina se postupně zlepšují díky investicím obcí a soukromých majitelů bytů. Bytové domy jsou zateplovány, přibývají nová dětská hřiště, někde i parkoviště. Nedostatek parkovacích míst je i tak zřejmě největším problémem obyvatel těchto lokalit. Lidé postrádají také obchody a služby. Na obnovu ploch kolem panelových domů chce získat unijní peníze i krajské město Jihlava. Pokud uspěje, budou tam do roku 2013 provedeny práce za 95 milionů korun. „Jihlavská sídliště nejsou ve viditelně špatném stavu, ale potřebují zlepšit vybavení. Parkování je velký problém města obecně,“ uvádí mluvčí radnice Radek Tulis. Z 2000 hektarů zastavěné plochy ve městě zabírají panelové domy asi 70 hektarů. Na sídlištích už přibývají nová dětská hřiště. Loni jich město vybudovalo šest, zaplatilo za ně kolem pěti milionů korun. V tomto roce vzniknou další. Většina bytů na Vysočině už byla zprivatizována, soukromníkům patří i převážná část domů na sídlištích. Podle odborníků stojí zateplení pětipodlažního domu se třemi vchody včetně výměny oken a zateplení fasády a střechy kolem pěti milionů korun. Modernizace prý nejčastěji vázne ve velkých domech, protože při velkém počtu se obyvatelé na výdajích nedokážou dohodnout. Dalších 600 milionů korun pro Panel**

Letošní rozpočet programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení se zvýší o 600 milionů korun na 4,1 miliardy korun. Rozhodla o tom vláda na základě doporučení Národní ekonomické rady vlády. Vláda peníze do Panelu převede jako dotaci ze státního rozpočtu. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní vyjednává s ministerstvem životního prostředí o využití peněz z prodeje emisních povolenek. Peníze z Panelu, které se dosud využívaly na modernizace a opravy panelových domů, bude navíc možné použít i na rekonstrukce a zateplování cihlových a dalších nepanelových budov.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).