Menu Zavřít

Opravy brzdí soudní spor

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

JANOVICE U RÝMAŘOVA Severomoravská obec Janovice, která je dnes součástí města Rýmařova, se může pochlubit historicky cenným zámkem. Až na zámeckou kapli je ale jeho stav špatný a potřebuje rekonstrukci. Janovický zámek stojí u silnice z Rýmařova do Velkých Losin a tvoří ho dvě hlavní budovy na půdorysu písmene Starší východní část byla postavena již v 16.

JANOVICE U RÝMAŘOVA Severomoravská obec Janovice, která je dnes součástí města Rýmařova, se může pochlubit historicky cenným zámkem. Až na zámeckou kapli je ale jeho stav špatný a potřebuje rekonstrukci.

anovický zámek stojí u silnice z Rýmařova do Velkých Losin a tvoří ho dvě hlavní budovy na půdorysu písmene Starší východní část byla postavena již v 16. století za Žerotínů, mladší západní pak v 18. století za Harrachů.

Za zámkem se rozkládá udržovaný přírodní park, stav objektů ale rozhodně dobrý není -omítky se loupou a do střech zatéká. Aby toho nebylo málo, do budovy už několikrát vnikli vandalové, kteří znehodnotili část maleb a na dřevěné podlaze si dokonce rozdělali oheň.

Ministerstvo vnitra, které je správcem objektu, s tímto nelichotivým stavem nemůže nic dělat. Na opravy nemá peníze a obci nebo kraji zatím zámek předat nemůže, protože stále ještě probíhá soudní spor s potomky původních majitelů.

KNÍŽECÍ KNIHOVNA

Ves Janovice (původně Janov) se poprvé připomíná roku 1398, kdy patřila Joštu Pročkovi z Bouzova. Zámek zde ale vznikl teprve v letech 1520 až 1530, kdy panství vlastnil známý moravský rod Žerotínů. Stavba to nebyla velká, měla jen jedno křídlo a vstupní věž, šlechta ji proto zpočátku využívala jen k občasným návštěvám.

Změna přišla teprve koncem 16. století za Hoffmannů z Grünbüchlu, kteří se na janovický zámek uchýlili v obavách z protireformace. Ferdinand Hoffmann byl přitom člověk velmi vzdělaný, na sever Moravy si proto nechal převést i svou proslulou knihovnu - jednu z největších soukromých sbírek té doby. Unikátní bibliotéka však v Janovicích nevydržela dlouho. Již o několik desetiletí později získali panství Dietrichštejnové a knihy si odvezli do Mikulova.

KONEC ROKU ROZHODNE

Posledními šlechtickými držiteli zámku se stali Harrachové, kteří objekt počátkem 18. století přestavěli do dnešní podoby. Janovice drželi až do roku 1945, kdy jim byl majetek jako německým občanům zkonfiskován.

Roku 1949 připadl zámek krajskému národnímu výboru v Olomouci, který začal budovy upravovat pro archivní účely. Dlouhá léta pak v zámku sídlily pobočky opavského a bruntálského archivu. Objekt opustily teprve před dvěma lety a od té doby zůstávají prostory prázdné.

Další využití bude možné hledat až po skončení soudního sporu s potomky původních majitelů. Konečný rozsudek by měl padnout do konce roku a janovický zámek tak má reálnou šanci, že brzy změní majitele.

POPIS OBJEKTU

název zámek Janovice

místo Janovice u Rýmařova

kraj Moravskoslezský

adresa č. p. 10

typ zámek

stav chátrající

využití žádné

BRAND24

kult. památka od roku 1958

vlastník ministerstvo vnitra

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).