Menu Zavřít

Opravdu kyselé prozření

24. 3. 2014
Autor: Redakce

Když herec ústeckého Činoherního studia Jiří Maryško před dvěma týdny na schodech vlepil facku radnímu Janu Eichlerovi, použili na něj dva přítomní policisté chvaty a hmaty a skončil v klepetech na zemi. V září 2011 políčkoval v Kyselce i generální ředitel Mattoni Alessandro Pasquale, policisté mu ale udělali garde a ještě se napadenému pochechtávali.

Proč je dobré si to připomínat? Třeba proto, že zítra se Václav Klaus a jiné celebrity zúčastní slavnostního otevření zrekonstruovaného domu Stallburg v Kyselce, někdejších výstavních lázní, které ještě v domě, kdy Pasquale rozdával facky, čelily totální zkáze.

Dnes je vše jinak – Karlovarské minerální vody změnily strategii, nehrají si na mrtvého brouka a snaží se svět kolem sebe přesvědčit, že jim jde hlavně o památky. Takže až se Klaus a pozvaní prominenti budou rozplývat nad tím, jak soukromý kapitál bezvadně pečuje o kulturní dědictví, připomeňme, že zrovna Stallburg byl léta domem hrůzy a Karlovarské minerální vody zde pronajímaly byty „nedůstojné lidského žití“.

To není nářek nějakého ukřivděného aktivisty, ale citát z loňského rozsudku Městského soudu v Praze, který se točil právě kolem kyselské facky.

Václav Klaus ale nic z toho jistě slyšet nelze. Již jen proto, že by musel neziskovým organizacím a nejrůznějším občanským aktivistům přiznat, že jejich soustavný tlak nakonec přeci jen pomohl dobré věci. Právě v Kyselce by to bylo opravdu kyselé prozření minerálkového lobbisty.


Od autora se dočtete více zde:

Marx na Krymu

Každý svého Ukrajince

BRAND24

Drdol jako kýč


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).