Menu Zavřít

Opilé dítě může zavřít hospodu

19. 5. 2008
Autor: Euro.cz

ZÁKAZ PODÁVÁNÍ ALKOHOLU NEZLETILÝM - Úřady i policie se snaží zabránit mládeži v pití alkoholu. Na děti jsou ovšem krátké, a tak jdou po dospělých. Jak si pohlídat, aby vám kvůli opilému dítěti nezavřely podnik?

V březnu obletěla celou republiku zpráva o třináctileté školačce z Karviné. K popularitě jí stačilo málo. Na stránky denního tisku ji dostala jediná láhev rumu. Dívenka si ji prý koupila v jedné z místních prodejen a pak s kamarády vypila. Výsledkem byla těžká otrava alkoholem. Lékaři školačce naměřili 2,6 promile alkoholu v krvi. Holčičku rodiče určitě nepochválili – možná má ještě teď domácí vězení.

Jenže ten, kdo jí alkohol prodal, může jít i do vězení skutečného. Případ totiž začala policie prošetřovat jako trestný čin.

Dodržují děti pitný režim?

Karvinská školačka zdaleka není sama. V policejních spisech se to mládeží jen hemží. Například ve zprávě vrchního inspektora obvodního ředitelství trutnovské policie Uda Ertnera z 20. dubna 2008 si můžeme přečíst myšlenky jedné z preventivně bezpečnostních policejních akcí. Té noci vyrazilo 24 policistů na diskotéku v Úpici. Za méně než dvě hodiny tam policie zjistila deset mladistvých pod vlivem alkoholu. „Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším osmnácti let je podávání alkoholu zakázáno, některým našim spoluobčanům ještě asi nedošla,“ komentoval výsledek kontroly Ertner.

Vedle policistů kontrolují prodejce alkoholu i obecní strážníci. „Městská policie Ostrava řeší v průběhu každého roku něco přes 110 přestupkových jednání, která spočívají v prodeji, podání nebo umožnění požití alkoholu osobám mladším 18 let,“ říká její mluvčí Dana Klišová.

Na prodejce ovšem dohlížejí i pracovníci obecních úřadů, hygienických stanic a České obchodní inspekce. Zjistí-li inspektoři, že prodejce alkohol mladistvému poskytl a tím přestoupil zákon, mají k dispozici celou škálu možností jak prodejce postihnout. Od blokové pokuty, přes uzavření provozovny až k trestu odnětí svobody.

Zavřít můžou, pustit nemusejí

Paragraf 30 zákona o přestupcích stanoví, že přestupku se dopustí ten, kdo prodá, podá nebo jinak umožní požití alkoholického nápoje nejen osobě mladší osmnácti let. A také osobě, o níž lze mít pochybnost, zda podmínku věku splňuje. Za takové jednání může být uložena pokuta v maximální výši 3000 korun. Pokud ovšem někdo úmyslně umožňuje požívání alkoholických nápojů osobě mladší osmnácti let a ohrožuje tím její tělesný nebo mravní vývoj, může ho to stát 5000 korun a navíc zákaz činnosti v délce trvání do jednoho roku.

Podává-li ale někdo alkoholické nápoje osobám mladším než osmnáct let soustavně nebo ve větší míře, z přestupkového zákona nemusí mít strach. „Soustavnost“ nebo „větší míra“ totiž zvednou společenskou nebezpečnost jeho konání natolik, že už nebude vyhodnoceno jako pouhý přestupek, ale jako trestný čin podávání alkoholických nápojů mládeži podle § 218 trestního zákona. Pachatel tohoto činu pak může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Což ovšem není všechno. Od roku 2006 je ve hře ještě další předpis – zákon o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami (číslo 379/2005 Sb.). Ten opakuje zákaz prodávat nebo podávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let. Vedle toho ukládá provozovatelům restaurací a podobných zařízení povinnost umístit pro kupujícího zjevně viditelný text zákazu prodeje osobám mladším osmnácti let. Text přitom musí být pořízen v českém jazyce černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písma nejméně pět centimetrů. Na dodržování povinností stanovených tímto zákonem dohlíží i Česká obchodní inspekce a živnostenské úřady.

Letos v únoru se uskutečnila první velká kontrolní akce, které se zúčastnili i pracovníci obchodní inspekce. Spolu se strážníky a policisty zamířili do brněnských nočních klubů a diskoték. Za správní delikt spočívající v porušení výše uvedených zákazů může inspekce uložit provozovateli-fyzické osobě pokutu do 50 tisíc korun nebo zákaz činnosti až na dva roky. Provozovateli-právnické osobě může být uložena až půlmilionová pokuta nebo rovněž až dvouletý zákaz činnosti.

Na kontrolních akcích se ovšem objevují i zaměstnanci živnostenských úřadů. Ti mohou provozovatele podniku potrestat stejným způsobem jako inspekce, ale tím jejich oprávnění nekončí. V souladu se živnostenským zákonem totiž mohou rovněž podnikatelovo živnostenské oprávnění úplně zrušit.

“PIVNÍ” PARAGRAFY

§ 30 zákona o přestupcích (č. 200/1990 Sb.)

§ 218 trestního zákona (č. 140/1961 Sb.)

§ 12, § 14, § 24 zákona o opatřeních k ochraně

před škodami působenými tabákovými výrobky,

alkoholem a jinými návykovými látkami

(č. 379/2005 Sb.)

Obchodovat s dětmi se nevyplatí

Ne všichni si možná riziko uvědomují, jenže v bezpečí nejsou ani ti, kteří se snaží stáří svých hostů hlídat. Pan Karel, restauratér z Ostravska, který si nepřál být uveden celým jménem, říká: „Člověku, který vypadá, že mu ještě nebylo osmnáct, bych v žádném případě nenalil. Jednak se to nesmí a potom – nestojí to za to. Ta děcka neumí pít. Není z nich kšeft. Neutratí moc peněz, a pak vám ještě pozvrací hospodu.“

Pan Karel tedy podle svých slov nemá důvod mládeži alkohol podat, ale připouští, že se to může stát: „Když je plná hospoda, není šance to uhlídat. Zvlášť když u jednoho stolu sedí mladí se staršími kamarády.“ A dodává: „Svého času jsem to vlastně dělal, ale byl jsem v tom tak trochu nevinně. Jednomu z hostů jsem bez problémů nalíval víc než rok, protože mě ani nenapadlo, že by mu mohlo být míň než osmnáct. Pak jsem si všiml, že s kamarády cosi slaví. Když jsem se zeptal na důvod, přiznal, že to jsou jeho osmnáctiny.“

To, že jeho host vypadal starší by ale pana Karla nezachránilo. Zákon sice stáří hosta zohledňuje, ale pouze v neprospěch restauratérů. Pokud osoba není plnoletá, může vypadat sebestarší, ale nalít jí zůstane protiprávní. Kdyby ale vypadala mladší, než ve skutečnosti je, na přestupek by to stačilo. K jeho spáchání totiž stačí podat alkohol někomu, o jehož zletilosti lze pochybovat.

Druhý problém pana Karla – starší, kamarádi, kteří pozvou mladší na pivo – už ale tak beznadějný není. Starší kamarádi totiž riskují vlastní kůži. „Přestupku se dopustí ten, kdo umožní požití alkoholického nápoje osobě mladší 18 let. Proto bude sankce uložena jen tomu, kdo tak učinil – nikoliv číšníkovi,“ sděluje zprávu příznivou pro obsluhu Dana Klišová. Problém ovšem spočívá v dokazování, takže si číšník svou beztrestností jistý být nemůže.

Dospělost se musí dokázat

Jak se tedy mají uvědomělí provozovatelé barů a restaurací bránit proti nájezdům nezletilců? V jejich boji s mládeží jim může pomoci třeba i samolepka s nápisem „Přibrzdi, nezletilým nenaléváme“. Alespoň to tvrdí její tvůrci – Iniciativa zodpovědných pivovarů a sdružení Ho.Re.Ka. Samolepka je součástí stejnojmenného projektu, jehož cílem je podle jeho a
utorů podpora majitelů restaurací. Lze ji získat od obchodního zástupce pivovaru, s nímž restauratér spolupracuje. Nezletilým má signalizovat, že říkat si v podniku o pivo by bylo zbytečné. Možná je skutečně přesvědčivější než povinný černobílý nápis.

Samolepka nicméně není jediným výsledkem zmíněného projektu. Vedle ní vytvořili její původci i souhrnný přehled platné legislativy pro prodejce alkoholu. Ten by měl restauratérům pomoci zorientovat se v současné legislativě a umět zareagovat v situaci, kdy po nich mladistvý vyžaduje alkohol. Přehled najdete na webových stránkách Iniciativy zodpovědných pivovarů (www.iniciativapivovaru.cz).

BRAND24

Měl by majitel restaurace či její personál své mladě vyhlížející hosty legitimovat? „Podle českých zákonů nemá provozovatel gastronomického podniku právo vyžádat si od zákazníka občanský průkaz. V případě, že si není jist tím, že je zákazníkovi skutečně více než osmnáct let, neměl by mu alkohol prodat,“ odpovídá David Binar, výkonný ředitel Sdružení zodpovědných výrobců lihovin Fórum PSR. Občanský průkaz ale může host ukázat dobrovolně (neukáže-li, nemá pak šanci uspět s případnou stížností na diskriminaci). Prokáže-li, že je mu osmnáct nebo víc, alkoholický nápoj si koupit může. „Tedy za předpokladu, že už není opilý,“ doplňuje Binar. Podávat alkohol osobám zjevně ovlivněným alkoholickým nápojem nebo jinou návykovou látkou je totiž rovněž protiprávní.

Ale co má restauratér dělat se zaměstnancem, který se touto zásadou odmítá řídit? „Pokud číšník prodá nezletilému alkohol, měl by se s ním provozovatel ihned rozloučit. Sankce, které provozovateli za porušení zákonů hrozí, mohou být pro gastronomický podnik likvidující,“ upozorňuje Binar. Zaměstnanci jako fyzické osobě většinou nehrozí nic horšího než bloková pokuta, ale provozovateli můžou za přestupky jeho zaměstnance zavřít podnik.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).