Menu Zavřít

Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství

5. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Přidělená finanční částka: 173 873 888 EURŘídící orgán: Ministerstvo zemědělství ČRImplementační struktury: Platební agentura Ministerstva zemědělství (od ledna 2004 součást Státního zemědělského a intervenčního fondu)

Finančně bude podporováno i lesní hospodářství

Přidělená finanční částka: 173 873 888 EUR Řídící orgán: Ministerstvo zemědělství ČR Implementační struktury: Platební agentura Ministerstva zemědělství (od ledna 2004 součást Státního zemědělského a intervenčního fondu) Pozn.: vybraná podopatření s možností financování do výše 80% uznatelných nákladů:

* Obnova lesního potenciálu poškozeného přírodními kalamitami a požárem a zavádění příslušných preventivních opatření

* Pozemkové úpravy

* Obnova potenciálu a zachování zemědělské krajiny

* Rozvoj venkova (podopatření typu Leader+).

PRIORITA 1 ROZVOJ ZEMĚDĚLSTVÍ, ZPRACOVÁNÍ ZEMĚDĚLSKÝCH VÝROBKŮ A LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

(přidělená finanční částka: 107 292 848 EUR) * Opatření 1.1. - Investice do zemědělského majetku /zemědělských podniků

Tyto investice jsou zaměřeny především na zvýšení produktivity práce, konkurenceschopnosti a kvality produktů. Dále se touto formou financují opatření směřující ke snižování a odstraňování negativních vlivů zemědělské produkce na životní prostředí, ochranu vod před znečištěním ze zemědělských zdrojů, rekonstrukci, modernizaci a výstavbu nových zemědělských staveb tak, aby odpovídaly standardům EU na chov hospodářských zvířat. V rámci tohoto opatření budou také podporováni mladí začínající zemědělci a nové zdroje příjmů zemědělců při prohloubení diverzifikace zemědělských činností.

* Opatření 1.2. - Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing

Opatření zabezpečí transfer nových technologií a inovací do zpracování zemědělských produktů (včetně IPPC), zvyšování standardu výrobků ze zemědělské produkce, rozvoj výrobních oborů využívajících tuzemskou zemědělskou produkci a zlepšení marketingu zemědělských výrobků.

* Opatření 1.3. -Lesní hospodářství Opatření je zaměřeno na investice na zavádění nových technologických postupů pro zpracování lesních produktů a vhodnou marketingovou koncepci, obnovu lesního potenciálu poškozeného přírodními kalamitami a požárem a zavedení příslušných ochranných opatření, zlepšení a udržování ekologické stability chráněných lesů, na zakládání sdružení vlastníků lesů malých výměr, zalesňování nezemědělské půdy. PRIORITA 2

ROZVOJ VENKOVSKÝCH OBLASTÍ, RYBÁŘSTVÍ A ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ

(přidělená finanční částka: 63 555 636 EUR) * Opatření 2.1. - Posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí

Opatření je zaměřeno na uspořádání vlastnických práv k pozemkům, prostorové a funkční úpravě pozemků, jejich zpřístupnění a reálné vytyčení. Dále pak na ochranu půdního fondu, vodohospodářská opatření sloužící k neškodnému odvedení povrchových vod a ochraně území před záplavami, a opatření k ochraně životního prostředí a zvýšení její ekologické stability. Jde také o ochranná opatření zmírňující škody způsobené přírodními kalamitami na zemědělských pozemcích a o obnovu poškozených porostů; provádění preventivních a protipovodňových opatření.

* Opatření 2.2. - Odborné vzdělávání Opatření je zaměřeno na vzdělávání subjektů v sektoru zemědělství a lesním hospodářství za účelem dosažení zvýšení efektivity práce výroby jako celku. * Opatření 2.3. -Rybářství Cílem podpory je zvýšení produktivity práce, konkurenceschopnosti a kvality produktů, obnova původní druhové skladby ryb v povodích, zachování specifických genetických vlastností populací sladkovodních ryb. Rovněž jde o zlepšení kvality vod v povodí Labe, Odry a Dunaje. PRIORITA 3

TECHNICKÁ POMOC

BRAND24

(přidělená finanční částka: 3 025 404 EUR) * Opatření 3.1. - Technická pomoc

Opatření je zaměřeno na financování úkolů, které jsou spojeny s realizací Zemědělského podpůrného a záručního fondu a Finančního nástroje pro usměrňování rybolovu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).