Menu Zavřít

OPEC zvýšil těžbu, ceny ropy zareagovaly poklesem

21. 7. 2017
Autor: čtk

Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v poklesu a ztratily všechny zisky dosažené během týdne. Ropný trh reagoval na odhad, podle něhož Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červenci zvýšila těžbu, přestože se dohodla, že ji bude držet na snížené úrovni. Zpráva posílila obavy ze zahlcení světového trhu přebytečnými dodávkami.

Severomořská ropa Brent, která se ve čtvrtek poprvé od počátku června dočasně vyhoupla nad 50 dolarů za barel, kolem 16:50 SELČ oslabila o 1,6 procenta na 48,52 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI se pohybovala se ztrátou 1,75 procenta kolem 46,10 dolaru.

Konzultační firma Petro-Logistics, která sleduje odhady OPEC, uvedla, že těžba ropy v rámci organizace bude tento měsíc vyšší o 145 tisíc barelů denně a celková produkce překročí 33 milionů denních barelů. OPEC a další ropné země mají podle loňské dohody od počátku roku těžit o 1,8 milionu barelů za den méně než na konci minulého roku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů
Burza Typ Kontrakt Aktuální cena Předchozí závěr
Londýn - ICE Brent září 48,62 49,30
New York - Nymex WTI srpen 46,10 46,92

Obchodníci a investoři čekají na pondělní petrohradskou schůzku mezi klíčovými zeměmi ropného kartelu OPEC a jeho nečlenskými partnery v čele s Ruskem. Trh bude sledovat, zda se zástupci ropných mocností zaměří na řešení rostoucí těžby v Nigérii a Libyi, které dohoda o omezení těžby nezahrnuje.

BRAND24

Někteří analytici nevěří, že by setkání vedlo k nějakému rozhodnutí zasáhnout na trhu. „Opravdu si nemyslím, že schůzka povede k dalšímu snížení těžby. A Libye s Nigérií nebudou z požadavků na omezení své produkce nijak nadšeny,“ řekl agentuře Reuters Frank Schallenberger, který řídí komoditní výzkum v německé bance LBBW.

Dále čtěte:

Odhady spotřeby ropy v roce 2040: Svět bude potřebovat více

Prognóza: Objem vývozu ropy z USA může do 2020 vzrůst až čtyřnásobně

Indie vyslyšela Trumpovu výzvu. Poprvé kupuje ropu v USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).