Omyly rozdováděných myšek

21. ledna 2009, 12:14 - redakce
21. ledna 2009, 12:14

(EURO 52/2008)

Objekt Gallery Myšák se nachází v Pražské památkové rezervaci, která je na seznamu UNESCO. Rekonstrukce se tedy odehrávala pod přísným dohledem Národního památkového ústavu a Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy a za respektování zákonných podmínek. Architekt Jan Špaček, Akant Art a další, kdo se na obnově Cukrárny Myšák podíleli, nejsou ve svém oboru neznámé osobnosti či subjekty. Mají za sebou mnoho prestižních a hodnotných rekonstrukcí.
Obnova cukrárny byla skutečně časově náročná z několika důvodů. Z původního interiéru z počátku 20. století se po několika drastických poválečných rekonstrukcích dochovalo nepatrně. Co bylo možné, bylo zrestaurováno a navráceno do objektu. U dalších prvků se vycházelo z nepříliš detailních černobílých fotografií, jiná dokumentace k dispozici nebyla. Proto šel investor po konzultacích s několika renomovanými architekty a odborníky cestou náznakové rekonstrukce za využití nejmodernějších materiálů. Dalším důvodem byl požadavek úřadů na zachování tvarové příbuznosti mobiliáře s původním. Ten však dnes musí splňovat přísnější a nekompromisní hygienické či bezpečnostní předpisy a nároky na pohodlí klientů. Proto je například celý sortiment cukrárny nabízen až v prvním patře (včetně zmrzliny), které je bezbariérově přístupné, aby mohli „z ulice chodit pro dorty“, jak píší Alena Jurionová, Dana Langášková a Soňa Sladká v článku Omyly rozdováděných myšek (EURO 52/2008), skutečně všichni.
Kvůli enormnímu a neutuchajícímu zájmu pamětníků i mladé generace musel provozovatel zvýšit počet zaměstnanců na dvojnásobek, což způsobuje autorkami vytýkanou občasnou skrumáž u obslužných pultů. Řešení přinese rozšíření prostoru cukrárny, které se nyní začíná provádět.
Rádi bychom také zdůraznili, že veškeré výrobky v Cukrárně Myšák jsou vyráběné bez syntetických náhražek (do zmrzlin či krémů se používá výhradně smetana, máslo a tak dále) a jsou čerstvé – denně se před otevřením peče celý nový sortiment. Také ovoce se používá vždy čerstvé – jeho vzhled však může být poplatný ročnímu období. Ceny, složení pohárů i gramáže jsou srovnatelné s jinými věhlasnými pražskými cukrárnami a kavárnami.

Tomáš Hlaváč, managing director, CEE Asset Management

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče