Menu Zavřít

Omlazená krev

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Miguel Merino má „bodegu“, v níž vznikají vína nevídaného charakteru a kvality

Kariéra Miguela Merina coby vinaře má v porovnání s rodinnými sklepy chlubícími se staletou tradicí zatím jepičí život. Pěstování révy se začal věnovat teprve před nějakými dvaceti lety. Na sklonku osmdesátých let zakoupil a restauroval dům z devatenáctého století v městečku Briones v samém centru oblasti Rioja Alta. Necelých sto kilometrů jižně od Bilbaa si zřídil výkonné sklepní hospodářství, vysadil malou zkušební vinici a dal se do díla. Výsledek byl pro většinu milovníků vína překvapením. Už první ročník 1994 vyvolal mimořádný ohlas.

Se zdravotní kartou

Merino nepřišel k révám jako nováček. Před založením sklepa v Briones rovněž pracoval s vínem, ale pouze coby jeho exportér. Dnes je tohle jedenáctihektarové vinařství jedním z nejmenších v zemi, ne-li úplně nejmenší, a asi čtyřicet tisíc lahví celkové roční produkce je takřka v mžiku rozebráno. Zejména když díky svým předchozím zkušenostem Merino vyváží osmdesát procent své produkce, a to do třiceti zemí světa.
Rozhodující část úspěchu Miguela Merina obstarala mimořádná kvalita svérázně a poctivě vyškolených vín. Vedle starších vinohradů z počátku třicátých let pracuje i s hrozny z vinic z let sedmdesátých. A aby dodal svým vínům „mladou krev“, osadil navíc tratě novými keři. Brzy proto bude mít k dispozici i hrozny mladé, plné šťáv a s výrazným otiskem podloží. A ve víně se projeví jak křídové půdy, tak klimatický vliv Atlantiku a precizní práce Merinova.
Téměř chorobná pečlivost Miguela Merina při výběru hroznů vede k tomu, že každý je přísně kontrolován a dostane svou „zdravotní kartu“. Takové kontrole jsou podrobeny i jednotlivé bobule, takže do výchozí suroviny se nedostane nic, co by nebylo stoprocentně zdravé, stoprocentně zralé a připravené poskytnout nejlepší možný základ pro budoucí víno.
Charakter Merinových vín není tak dosela španělský. Svým projevem jsou totiž daleko svěžejší, ovocnější, uhlazenější. A nejvíce to platí o mladém, živoucím produktu z patnáctileté vinice El Rondon, který si dnes představíme.

Rozpustile pocuchané

Miguel Merino Viñas Jóvenes 2008 zdobí sytá, temná barva, čirá a při vší své hloubce „veselá“. Buket se hlásí razantním chorálem kyselin podpořeným dřevěnými akordy. Teprve za těmito dominantami se prosazuje vůně višní včetně nádechu pecek. Patrné jsou rovněž mírnější projevy červených bobulovin.
Chuť je nesena razantním podílem třísla a až možná příliš intenzivní kyselinou. Vanilkové polibky dřeva sice hrany kyselin poněkud ubrousí a otevřou prostor nástupu ovoce, to už se ale dere do popředí jadrný projev višní. V plném, poměrně robustním těle se ke slovu hlásí i nejvýraznější prvky půdy, minerální podkres je patrný ve druhém plánu. Na svůj věk působí víno až překvapivě mladě, dokonce rozpustile „pocuchaně“. Dlouhý doběh, v němž se chutě rovnají a do jistě míry odsouvají do pozadí taninovo-kyselinový part, naznačuje velký potenciál tohoto vína.
Typický projev španělské révy je v tomto víně, jehož vzniklo 14 158 lahví a 376 lahví Magnum (1,5 l), oděn do šatu moderních vinařských trendů. Abyste zplna odkryli všechen potenciál Viñas Jóvenes, dejte mu čas se rozvinout. Po dekantaci a následných dvou třech hodinách se počne otevírat a teprve v té chvíli poodhalí svůj šarm skrytý za sebevědomím „pubescenta“.

BRAND24

Miguel Merino Viñas Jóvenes 2008 Briones - La Rioja Alta, D. O. C. Rioja

Použité odrůdy 100 % Tempranillo
Školení nakvášení v nerezu, potom 19 měsíců zrání v dubových sudech – kombinace francouzského a amerického dřeva, zbytek času do uvolnění pro trh ležení na lahvi
Alkohol 13,5 %
Vývojový potenciál deset a více let
Distributor pro ČR www.lepanier.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).