Menu Zavřít

Okrádat se o spánek se nevyplácí

30. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Stres a přepracovanost jsou dobrým základem pro nervovou chorobu Spánek obnovuje sílu těla i mysli. I přesto mnohdy v návalu povinností okrádáme organizmus o jeho přirozenou potřebu odpočinku a regenerace. Vystavujeme se tak riziku oslabení imunity a častých onemocnění. Den má čtyřiadvacet hodin a ani vteřinu navíc.

Stres a přepracovanost jsou dobrým základem pro nervovou chorobu

Spánek obnovuje sílu těla i mysli. I přesto mnohdy v návalu povinností okrádáme organizmus o jeho přirozenou potřebu odpočinku a regenerace. Vystavujeme se tak riziku oslabení imunity a častých onemocnění.

Den má čtyřiadvacet hodin a ani vteřinu navíc. A ač bychom se snažili sebevíc, nepodaří se nám ho prodloužit podle svých potřeb. Jenže, kam vtěsnat všechny ty aktivity, které musíme nezbytně stihnout: práci, domácnost, večerní kurz angličtiny, přátele? Patříte-li do skupiny hyperaktivních lidi, kteří se nehodlají vzdát ani rodiny ani kariéry ani koníčků, pravděpodobně víte, že jediným řešením je natáhnout den a odsunout spánek na „někdy jindy“. Ochuzováním se o pořádný noční odpočinek možná vyřešíte pár neodkladných záležitostí, ale v dlouhodobé perspektivě spíše ztrácíte, nežli získáváte. Hromadící se únava dříve nebo později začne působit na všechny vaše schopnosti a stanete se vhodným kandidátem pro nejrůznější onemocnění.

Proč musíme odpočívat?

Většina nervových chorob vzniká ze stresu a přepracovanosti. Proto je velmi důležité naučit se dodržovat rovnováhu mezi prací a odpočinkem. Dostatečná doba relaxace zbavuje organizmus nashromážděných škodlivých látek, zlepšuje naši náladu a schopnost soustředit se, přemýšlet a pohotově reagovat. Přecházení varovných signálů vysílaných tělem v podobě únavy či ospalosti může velmi lehce sklouznout k celkovému fyzickému a psychickému vyčerpání. Nejlepším způsobem jak obnovit své síly, je pořádně se vyspat. A zatímco sníme o modré obloze a kokosových palmách, naše tělo vylučuje buněčné odpady a mozek se zbavuje neurotoxických produktů. Když dobře spíme, jsme pak čilí a veselí, plní síly a životního optimizmu. Když je spánku málo nebo je nekvalitní, probouzíme se nervózní, podráždění a v depresi. Klesá i naše produktivita, protože nevyspalý mozek nedokáže pracovat naplno.

Spánkové fáze

Zdravý spáč by za noc měl projít několika spánkovými cykly, které jsou tvořené čtyřmi střídajícími se fázemi. První z nich, kdy mozek pracuje v uvolňujícím rytmu alfa, může trvat několik málo vteřin až přibližně dvacet minut. Když usínáme, naše tělo se pomalu uvolňuje, zíváme, zavíráme oči. Pomalu přestáváme vnímat okolí, ale stále ještě se nacházíme mezi bdělostí a spánkem. Druhá fáze (rytmus théta) je přechodem z usínání do hlubokého spánku. Kdyby nás někdo z ní vyrušil, pravděpodobně budeme podráždění a zmatení. V e třetí fázi, která trvá přibližně deset minut, dochází ke splývání vln théta a delta, spánek je čím dál hlubší a mozková činnost se zpomaluje. Pro čtvrtou fázi je charakteristický hluboký spánek a velmi pomalý mozkový rytmus delta. Jednotlivé spánkové cykly spojuje tzv. paradoxní spánek, kdy se nacházíme velmi blízko k probuzení. Mozek je v této fázi hyperaktivní, objevují se sny i noční můry a dochází i ke zintenzivnění fyziologické činnosti.

Síla hlubokého spánku

Nejdůležitější částí nočního odpočinku je tzv. rytmus delta. Jedná se o hluboký spánek, který podporuje obnovování buněk a tkání. Jeho nedostatek působí dojmem nespavosti a ranní únavy. Lidem, kteří mají kvalitní rytmus delta, postačí spát jen několik málo hodin, a přesto se cítí svěže a odpočatě. Na rozdíl od nich ti, kteří mají s hlubokým spánkem potíže, budou ráno vyčerpaní a podráždění, i kdyby vyspávali deset nebo dvanáct hodin. Bohužel, délka hlubokého spánku je ovlivněna mnoha faktory, jakými jsou mimo jiné i naše momentální duševní rozpoložení, zdravotní stav a věk. Děti stráví mnohem více času v rytmu delta na rozdíl od starších lidí, kteří spí hluboce v průměru jen několik málo minut.

Pryč s prášky na spaní

Všichni sníme, jen si to často nedokážeme po probuzení vybavit. Sny mají velký význam pro člověka z několika důvodů. Otevírají bránu do našeho podvědomí a zbavují nás psychického napětí. Vyjadřují naše přání, touhy a frustrace. Naučit se naslouchat svým snům nám může pomoct v pochopení sebe sama. Během snění si také třídíme všechny informace, které jsme v uplynulém dni nashromáždili, a ukládáme je do dlouhodobé paměti. Sny přicházejí většinou ve fázi lehkého a paradoxního spánku. Některé prášky na spaní (tzv. hypnotika) však ihned navozují hluboký spánek a okrádají nás o fáze snění. Mohou neblahodárně působit na naši schopnost zapamatování a vyvolat zvýšenou agresivitu či podráždění. Účinnější, nežli zvykat si na sedativa, je naučit se dodržovat pár správných návyků, které přispějí ke zkvalitnění nočního spánku (viz. rady Profitu), a tím i ke zlepšení naší kondice a celkového zdraví.

Rady Profitu pro váš kvalitní spánek:

1. Vytvořte si pravidelný spánkový režim! Každý den choďte spát a vstávejte přibližně ve stejnou dobu (i o víkendech!). Váš organizmus si zvykne na tento rytmus a budete mít menší potíže při usínání a probouzení. Pravděpodobně se zlepší i kvalita hlubokého spánku.

2. Vyhýbejte se dennímu spánku! Rozhodíte si svůj pravidelný spánkový režim, budete mít potíže s usínáním i s dosahováním rytmu delta.

3. Věnujte se sportu! Fyzická aktivita uvolní vaši mysl a příjemně unaví tělo. Nesportujte však bezprostředně před usnutím, účinnější je v těchto případech procházka na čerstvém vzduchu.

4. Dopřejte si před spaním koupel! Teplo a voňavé přísady uvolňují napjaté svaly.

5. Vyvarujte se těžkým pokrmům a podpůrným prostředkům! Tučná a příliš kořeněná večeře může vyvolat žaludeční potíže a její strávení kvalitnímu spánku příliš nedopřeje. Také káva, silný čaj, čokoláda a alkohol mají neblahý vliv na snadné usnutí.

6. Nezvykejte si na sedativa! Jsou návyková a potlačují fázi spánku, kdy sníte. Sny jsou přitom velmi důležité, protože během této fáze mozek zpracovává dojmy z uplynulého dne a ukládá informace do dlouhodobé paměti.

7. Nepěstujte v místnosti, kde spíte, květiny! V noci vylučují kysličník uhličitý a budou vám ubírat kyslík.

8. Utvořte si příjemné spací prostředí! Ve své ložnici byste se měli cítit dobře a bezpečně. Dbejte na to, aby byla tmavá, klidná a vyvětraná. Ideální teplota na spaní je 15° až 18°C.

CONTENT24

9. Nepodceňujte kvalitu matrace! Na nekvalitní posteli se špatně uvolňuje a usíná. Ráno se budíme nevyspalí a podráždění. A navíc s bolestmi zad.

10. Ložnice je pouze na spaní a něžnosti! V žádném případě nevytvořte z této intimní místnosti vaši druhou kancelář. Nenoste si do loží starosti a pracovní problémy. Pokud vás něco tíží, hoďte své myšlenky před spaním na papír a zkuste na ně na chvíli zapomenout. Využijte chvíle odpočinku k načerpání nových sil, abyste zítra mohli zase stoprocentně fungovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).