Menu Zavřít

OKD: Těžíme i prodáváme nad plán

14. 6. 2016
Autor: čtk

Těžební společnosti OKD se v současnosti daří těžit a prodávat uhlí nad plánované limity. Tvrdí to její provozní ředitel Pavel Hadrava. Firma, která je od počátku května v insolvenci, podle něj od ledna prodala ze skládek 450 tisíc tun uhlí.

„Daří se nám překračovat plán v těžbě i v prodeji uhlí,“ řekl Hadrava. Na začátku roku měla OKD na skládkách uloženo 800 tisíc tun uhlí, nyní to je podle něj 350 tisíc tun. Podle Hadravy je těžba a prodej jediná cesta, jak provoz OKD zachovat. „Buď budeme těžit a budeme za to mít peníze, nebo končíme,“ řekl provozní ředitel.

Domnívá se také, že za květen nebude provoz OKD ztrátový. „Troufám si říct, že za květen můžeme být na nule. Je to dané i tím, že situace je velmi mimořádná. Z finančního hlediska se řeší jenom platby nutné pro bezpečnost a provoz. Nechci z toho proto dělat závěry, že květen je mustr, který bude fungovat v průběhu celého roku,“ řekl Hadrava.

BRAND24

Vedení firmy se podle něj podařilo stabilizovat finanční toky tak, aby lidé dostali zaplaceno. „Uděláme vše pro to, abychom měli peníze na výplaty. V současné době nám nikdo nepomáhá. Kolik uhlí si vykopeme a prodáme, tak tolik peněz máme,“ řekl.

Babiš a Mládek se na miliardové půjčce pro OKD neshodnou

Babiš odmítá miliardovou půjčku pro OKD. Nepotřebuje ji, tvrdí

 Ministr financí Andrej Babiš před budovou OKD

OKD zaměstnává zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).