Menu Zavřít

Odsud je to všude kousek

31. 7. 2006
Autor: Euro.cz

LEON JAKIMIČ, OBCHODNÍ ŘEDITEL DIVIZE PROJEKTOVÝCH SVÍTIDEL SPOLEČNOSTI PRECIOSA: Pokud nepočítáme malou galerii českého umění společnost Sans Souci, pak jedinou firmou zatím přítomnou v Hongkongu je Preciosa. Má tu obchodní centrálu pro oblast projektových svítidel pro celý svět.

LEON JAKIMIČ, OBCHODNÍ ŘEDITEL DIVIZE PROJEKTOVÝCH SVÍTIDEL SPOLEČNOSTI PRECIOSA: Pokud nepočítáme malou galerii českého umění společnost Sans Souci, pak jedinou firmou zatím přítomnou v Hongkongu je Preciosa. Má tu obchodní centrálu pro oblast projektových svítidel pro celý svět. Důvodem je zejména výhodná geografická poloha Hongkongu a relativní blízkost důležitých trhů. Proč jste se rozhodli zřídit celosvětovou obchodní centrálu pro oblast svítidel právě v Hongkongu? Určitě je to geografickou polohou Hongkongu, který je blízko Číny a zároveň to odsud není daleko do Singapuru či Dubaje. A přes Tichý oceán ani do Los Angeles a Las Vegas, což jsou hlavní místa, kde máme pobočky, a kde jsou naši zákazníci. Jako firma zaměřená na klienta chceme být zákazníkovi co nejblíže. A to platí zejména pro naši divizi projektových svítidel, pod kterou spadají na zakázku vyráběná svítidla pro konkrétní objekty, zejména luxusní hotely. Samozřejmě alternativou bylo ponechat obchodní ředitelství v Česku. Když jsme ale porovnali pro a proti, tak jasně zvítězil Hongkong s tím, že několikrát za rok létám na jednání do Čech. Není tato destinace moc drahá? Sama o sobě v porovnání s Českem určitě je výrazně dražší. Jak jsem ale zmínil, vždy se musí porovnat veškerá pro a proti. Vyšší náklady na provoz v Hongkongu jsou jen jednou ze záporných stránek, která je ale dalece převážena kladnými. Kolik vás stojí pronájem kanceláří?

Takové informace nezveřejňujeme.

BRAND24

Proč si myslíte, že se do Hongkongu české firmy příliš nehrnou?

Je pravda, že pokud české firmy mají zájem o čínský trh, tak většinou zakládají reprezentační kanceláře v Pekingu nebo v dalších čínských městech. I my máme nebo připravujeme reprezentační kanceláře v Číně, aby náš servis finálnímu zákazníku byl dotažený. Nicméně vzhledem k našemu způsobu podnikání je pro nás Hongkong stále klíčový. Co se týče divize svítidel, ta prodává zboží přímo hotelovým developerům a dostává se do projektů skrze špičkové světové interiérové designery a architekty. A ti mají hlavní sídla pro Asii v Hongkongu. Většina českých exportérů se v tuto chvíli více zaměřuje na unijní trhy, kde mají některé výhody například právě proti levné čínské konkurenci. Čína, ať už přímo nebo přes Hongkong, má vzhledem ke své obrovské výrobní konkurenci smysl pouze pro takové zahraniční firmy, které mohou nabídnout unikátní výrobek, nejlépe takový, který má velkou přidanou hodnotu. Nebo pro servisní firmy, příkladem může být Home Credit skupiny PPF, které mají kancelář v Pekingu. Pokud se proklestí čínskou legislativou, tak mohou být úspěšní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).