Menu Zavřít

ODS na Vysočině posílila

30. 10. 2006
Autor: Euro.cz

KOMUNÁLNÍ VOLBYVe všech pěti bývalých okresních městech na Vysočině zvítězila v komunálních volbách s převahou ODS. V zastupitelstvech získala 41 mandátů - o osm víc než minule.Nejvíce hlasů, přes 35 procent, získala ODS v Pelhřimově. Na první příčku se z předchozích třetích pozic dostala i v Havlíčkově Brodě a v Třebíči.

KOMUNÁLNÍ VOLBY Ve všech pěti bývalých okresních městech na Vysočině zvítězila v komunálních volbách s převahou ODS. V zastupitelstvech získala 41 mandátů - o osm víc než minule. Nejvíce hlasů, přes 35 procent, získala ODS v Pelhřimově. Na první příčku se z předchozích třetích pozic dostala i v Havlíčkově Brodě a v Třebíči. Mírně si polepšila ČSSD, druhá nejsilnější strana v kraji. Získala 26 mandátů, o dva více. Naopak KSČM ztratila čtyři mandáty, má jich nyní 22. Lidovci přišli o tři mandáty, mají jich 15. Zelení získali stejně, šest zastupitelů v bývalých okresních městech. SNK ED zasednou nově na 11 křesel. NEJRYCHLEJI SE ROZHODLO V PELHŘIMOVĚ S povolebním jednáním byli nejrychleji hotovi v Pelhřimově. Tam bude další čtyři roky vládnout koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED. V sedmičlenné radě budou podle uzavřené koaliční dohody tři zástupci ODS, dva z ČSSD a po jednom pak z SNK ED a KDU-ČSL. Vítězní občanští demokraté získali post starosty a místostarosty, v čele města by měl zůstat Leopold Bambula. JIHLAVA: DO OPOZICE ODS

Povolební koalici v Jihlavě utvoří ČSSD, KSČM, SNK ED a uskupení Nezávislí občané Jihlavy. Pravicový blok, tvořený vítěznou ODS, která ve volbách získala 11 mandátů, a KDUČSL se Stranou zelených, skončí v opozici.

Strany pravicového bloku už před volbami zásadně odmítly jakoukoli povolební spolupráci s komunisty, zatímco ostatní strany ji nevylučovaly. Pro další vývoj byly rozhodující čtyři mandáty sdružení NOJ, jež se nakonec přiklonilo k vytvoření středolevé koalice.

Podle neoficiálních informací by měl funkci primátora zastávat Vratislav Výborný, volební lídr SNK ED. Výborný byl v minulosti primátorem za ODS, po vnitřních neshodách v místním sdružení občanských demokratů z funkce odešel v roce 2004 a o několik měsíců později byl z ODS vyloučen. Právě vzájemná averze mezi Výborným a Radkem Vovsíkem, lídrem ODS, neumožnila společnou koalici obou stran.

HEŘMAN ZPÁTKY NA RADNICI?

V Třebíči je nejpravděpodobnější variantou pokračování široké koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED. Koalice by však měla jen těsnou většinu. „Uvažujeme proto i o jiných variantách,“ řekl volební lídr občanských demokratů a kandidát na starostu Ivo Uher.

Druhou možností je nahrazení ČSSD uskupením Heřman zpátky na radnici, jejímž lídrem je bývalý starosta Pavel Heřman. Tímto krokem by levicové strany zůstaly v opozici.

Podle dosavadního starosty Miloše Maška (ČSSD) byla předešlá široká koalice plně funkční, Mašek by však nebyl ani proti spolupráci s KSČM. Zcela však vylučuje spolupráci s Heřmanem.

Heřman byl prvním starostou Třebíče za ODS po roce 1989. V roce 1994 byl z ODS vyloučen, protože kandidoval na listině Sdružení pro Třebíč. Vlastní strana ho totiž zařadila na nevolitelné místo. Ve funkci starosty skončil v roce 1997 poté, co se stal senátorem.

ŽĎÁRSKÁ KOALICE MŮŽE POKRAČOVAT

Ve Žďáru nad Sázavou bude pokračovat koalice ODS, ČSSD, lidovců a nezávislých. „Ve vedení města nebudou zastoupeni komunisté a Strana zelených,“ řekl komunální lídr ODS a starosta Jaromír Brychta. Ten by měl podle uzavřené dohody a primárních voleb ODS pokračovat v práci v čele radnice ve čtvrtém volebním obdobím, i když více hlasů ve volbách tentokrát získal ředitel místní základní školy Jaroslav Ptáček.

STAROSTKA HAVLÍČKOVA BRODU VE HŘE O SENÁT

Koalice v Havlíčkově Brodě bude zřejmě pokračovat v přibližně stejné středopravé podobě jako doposud. Vítězní občanští demokraté pravděpodobně vyzvou ke spolupráci KDU-ČSL, Stranu zelených, SNK ED a zástupce SNK - Broďáci.

„Koaliční hovory už začaly, skončí však až po druhém kole senátních voleb,“ řekla starostka Jana Fischerová (ODS), která se o tomto víkendu utkala ve druhém kole senátních voleb v obvodě Chrudim s Petrem Pithartem (KDU-ČSL). (Výsledky senátních voleb nebyly v době uzávěrky tohoto čísla známy).

VÝSLEDKY VOLEB 2006 (mandáty pro jednotlivé strany)

Jihlava

ODS 11

ČSSD 7

KSČM 6

NOJ 4

SNK ED 3

KDU-ČSL 3

SZ 3

Poznámka: NOJ - Nezávislí občané Jihlavy

Havlíčkův Brod

ODS 7

KSČM 5

KDU-ČSL 3

SNK 3

ČSSD 3

SNK ED 2

SZ 2

Poznámka: SNK - nezávislí kandidáti celkem

Žďár nad Sázavou

ODS 9

ČSSD 7

KDU-ČSL 4

KSČM 4

SNK ED 2

SZ 1

Pelhřimov

ODS 8

ČSSD 5

KDU-ČSL 3

SNK ED 2

KSČM 2

ODA 1

Třebíč

ODS 6

Sdružení US-DEU, NK 5

KSČM 5

ČSSD 4

Sdružení SZ, NK 3

KDU-ČSL 2

BRAND24

SNK ED 2

Poznámka: NK - Nezávislí kandidáti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).