Menu Zavřít

ODS a ČSSD nacházejí společnou řeč

14. 8. 2006
Autor: Euro.cz

POVOLEBNÍ SITUACE Projekt trojkoalice je mrtvý. Sociální demokracie nejspíš povede Poslaneckou sněmovnu, a přes nezávislé ministry bude kontrolovat kabinet pod oficiálním vedením ODS. Rozhodovalo se v kuloárech, veřejnost by se konečný verdikt měla dozvědět při pondělním hlasování sněmovny.

Do jednání o nové vládě razantně vstoupil preziden Václav Klaus (vpravo).| POVOLEBNÍ SITUACE Projekt trojkoalice je mrtvý. Sociální demokracie nejspíš povede Poslaneckou sněmovnu, a přes nezávislé ministry bude kontrolovat kabinet pod oficiálním vedením ODS. Rozhodovalo se v kuloárech, veřejnost by se konečný verdikt měla dozvědět při pondělním hlasování sněmovny.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek v závěru uplynulého týdne potvrdil to, co všichni očekávali - funkci premiéra je ochoten vyměnit za vedení Poslanecké sněmovny. Tím se otevřela možnost, jak vyřešit vleklou povolební krizi. Prezident Václav Klaus tak mohl v pátek odpoledne na Hrad pozvat všechny šéfy politických stran s poslaneckými hlasy a začít jednat o vládě, která by měla větší životnost než dosavadní trojkoalice občanských demokratů, lidovců a zelených.

Jednání politiků nabralo na obrátkách v druhé polovině minulého týdne. To už bylo jasné, že původní koalice není životaschopná. Otevřenou spolupráci ODS a ČSSD se zase obě strany obávají uzavřít kvůli voličům a pravděpodobně i kvůli osobním antipatiím. Ve hře tak zůstala menšinová vláda občanských demokratů s Paroubkovou podporou. Otázkou je cena. Může jít o písemný slib veta sociálních norem, se kterými ČSSD nesouhlasí. Může jít o jmenování nestraníků do budoucí vlády a další ústupky.

PŘEDČASNÉ VOLBY? NIKDO JE ZATÍM NECHCE

Je však jasné jedno - v této chvíli si žádná z parlamentních stran vyjma KSČM nepřeje předčasné volby. Zelení by se nemuseli do sněmovny vůbec dostat, lidovci by museli začít znovu hrát svůj politický tanec nevyhraněné levo-pravé politiky a sociální demokracie by kvůli své několikatýdenní neústupnosti v povolebních kompromisech mohla ztratit řadu voličů. Komunisté se stálou volební základnou o sestavování vlády nemohou sice uvažovat, ale jako vždy budou hrát roli silného parlamentního hráče s významnou pozicí poslaneckých hlasů při hlasování.

Podle posledních průzkumů by na předčasných volbách vydělala snad pouze ODS. Ale ani jí by nárůst sympatizantů nepřinesl tolik hlasů, aby mohla zapomenout na kompromisy s ostatními stranami. A tak se někteří politologové přiklánějí k verdiktu, že vítězem v této politické hře zatím zůstává ČSSD a její hlavní hráč, Jiří Paroubek. Paradoxně ale mohou „vydělat“ i zelení. Sám Martin Bursík už prohlásil, že opuštění vládní koalice nevidí jako drama. A jeho voliči, zvyklí spíše na kritiku vládních kroků, by tento úkrok do stínu opozice mohli v dalších volbách spíše ocenit.

ŠANCI VE VLÁDĚ MAJÍ DOSTAT I ŽENY

První místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že definitivní výběr kandidátů na ministry po uzavření dohody s ČSSD připadne šéfovi ODS Mirkovi Topolánkovi. Potvrdil ale, že se už zřejmě nezmění personální obsazení ministerstev, která v trojkoaliční dohodě se zelenými a lidovci připadla občanským demokratům.

Šest míst, na něž měli původně zasednout zástupci zelených a lidovců, chce ODS po dohodě se sociálními demokraty obsadit nestranickými odborníky. „Tato jména jsme připraveni konzultovat s ČSSD,“ řekl Nečas. Některá jména už podle něho padla, další zatím ne. ODS by podle Nečase také byla ráda, aby ve vládě zasedlo několik žen, jak bylo plánováno s trojkoalicí. Vzhledem k tomu, že ženy do trojkoaličního kabinetu nominovali zelení a lidovci, měly by tvořit až polovinu z nestranických odborníků menšinové vlády ODS.

ČSSD CHCE KONTROLOVAT NESTRANÍKY

Sociální demokraté chtějí mít podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha přehled o nestranících, aby se do menšinové vlády tiše nedostali reprezentanti dřívějších koaličních partnerů ODS. „Je to jedna z podmínek tolerance, aby tam neinfiltrovali,“ zdůvodnil, proč mají nestraníci podléhat projednávání.

Podle neoficiálních informací, které ale Škromach nepotvrdil, už oslovují sociální demokraté možné kandidáty na volná ministerská křesla. Nic jim údajně neslibují, ale vyžádali si jejich životopisy. Jde například o bývalé či současné vedoucí pracovníky ministerstva životního prostředí. Podle Nečase se ale ODS neřídí při výběru nestraníků pravidlem, že by se měli budoucí nestraničtí ministři rekrutovat právě z takových řad. To se týká například ministerstva školství. Údajně přichází v úvahu někdo z akademiků. „Máme několik jmen v hledáčku, zatím je ale předčasné někoho jmenovat,“ řekl stínový ministr školství ODS Walter Bartoš. Doplnil, že on to rozhodně nebude.

KDO DO VLÁDY?

Rezort Politik

Premiér Mirek Topolánek

Zahraničí Alexandr Vondra

Vnitro Ivan Langer

Finance Vlastimil Tlustý

Průmysl Martin Říman

Zdravotnictví Tomáš Julínek

Doprava Aleš Řebíček

Spravedlnost Jiří Pospíšil

Práce, soc. věci a rodina Petr Nečas

Evropské záležitosti Petr Gandalovič

Legislativní rada nestraník

Školství nestraník

Životní prostředí nestraník

Kultura nestraník

Rodina a venkov nestraník

BRAND24

Obrana nestraník

Pramen: zjištění Profitu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).