Menu Zavřít

Odpovědnost za závazky

10. 10. 2005
Autor: Euro.cz

HLASY ČTENÁŘŮV červenci roku 1995 jsem vystoupil z veřejné obchodní společnosti. V té době měla úvěr se zůstatkem 209 tisíc korun, který ještě nebyl splacen. Do této doby byl úvěr řádně splácen. Po mém odchodu přestala v. o. s. úvěr splácet. Letos jsem obdržel platební rozkaz na zaplacení úroků z prodlení za období od září 1995 do roku 2001.

HLASY ČTENÁŘŮ

V červenci roku 1995 jsem vystoupil z veřejné obchodní společnosti. V té době měla úvěr se zůstatkem 209 tisíc korun, který ještě nebyl splacen. Do této doby byl úvěr řádně splácen. Po mém odchodu přestala v. o. s. úvěr splácet. Letos jsem obdržel platební rozkaz na zaplacení úroků z prodlení za období od září 1995 do roku 2001. Mám za to, že žaloba je neoprávněná. Zákon stanoví, že ručím celým svým majetkem za závazky vzniklé před mým odchodem ze společnosti, tj. za zůstatek nesplaceného úvěru ve výši 209 tisíc. Úroky vzniklé tím, že stávající společníci přestali splácet a svým jednáním zavinili tyto úroky z nesplacené jistiny, jsou po mně vyžadovány neoprávněně, protože vznikly až po mém odchodu ze společnosti. To jsem již nemohl nijak ovlivnit splácení úvěru. Je pravda, že úroky se vztahují k úvěru, který byl uzavřen před mým vystoupením, ale pokud by byl úvěr řádně splácen, nevznikly by tyto úroky, které zavinili zbylí společníci svým jednáním.

Jaroslav T.

BRAND24

Ve svém úsudku máte pravdu. Věřitel po vás může chtít podíl závazku, který společnost měla pouze do doby vašeho odchodu a nikoli závazky vzniklé až po něm. Platí to i o úrocích z prodlení, které ve vašem případě platit nemusíte. To, že úroky vznikly špatným hospodařením společníků, vám nemůže situaci ztížit, ale ani usnadnit, protože jde o skutečnost druhořadého významu.

Protože společníci v. o. s. ručí veškerým svým majetkem společně a nerozdílně, může věřitel žádat uhrazení celého závazku jen po jednom ze společníků. A je zcela na něm, jakým způsobem se s bývalými společníky vypořádá. Vedle toho, že po vás nyní věřitel vymáhá částku bezdůvodně, je třeba brát v úvahu i výhody, které vám dává čtyřletá promlčecí lhůta, vztahující se na obchodní závazky. Od vašeho vystoupení ze společnosti uplynulo dokonce deset let a jestli jste v minulosti písemně neuznal dluh, čímž by čtyřletá lhůta začala běžet nanovo, můžete s odkazem na promlčení dluhu odmítnout věřiteli uhradit nesplacenou jistinu. K tomu, aby se promlčecí lhůta obnovila, samozřejmě stačí, aby dluh uznal jeden ze společníků. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).