Menu Zavřít

Odpočítávání už začalo

18. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Když byla před více než rokem schválena celoevropská chemická legislativa REACH, celé odvětví tohoto průmyslu v hrůze zatajilo dech. Přes osm set stran textu slibovalo náročnou administrativu a nemalé náklady. „A blížící se start směrnice ukazuje, že se naše obavy určitě naplní,“ konstatuje ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.

Chemická legislativa Když byla před více než rokem schválena celoevropská chemická legislativa REACH, celé odvětví tohoto průmyslu v hrůze zatajilo dech. Přes osm set stran textu slibovalo náročnou administrativu a nemalé náklady. „A blížící se start směrnice ukazuje, že se naše obavy určitě naplní,“ konstatuje ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.

Sto tisíc látek k testování, náklady jen v Česku minimálně pět miliard korun, a ostrý start za dveřmi. Tak by se dal v krátkosti shrnout nejspíš největší celoevropský chemický zákon vůbec, norma s názvem REACH. Ta naplno startuje už prvního června a ambice má rozhodně nemalé. Přesně popsat a také otestovat všechny chemikálie, které se dovážejí nebo vyrábějí v Evropské unii v množství větším než je jedna tuna ročně. V případě nebezpečných látek pak REACH nařizuje buďto jejich přísnou kontrolu, nebo přímo nahrazení jinými materiály.

Zatímco zastánci nové úpravy oceňují směrnici jako poměrně užitečný nástroj jak zjistit, co se vlastně dnes v Evropě vyrábí, prodává, a jaké zde hrozí třeba zdravotní důsledky, průmysl už tak nadšený není. Problémem je obrovská administrativní náročnost REACH a jeho vysoké náklady, zahrnující kromě úhrady všech možných testů také přímé poplatky evropské chemické agentuře ECHA.

Jede se na plný plyn

„My už se samozřejmě aktivně připravujeme. Z krátkodobého hlediska jsme začali vyčleněním potřebných kapacit, na blížící se předregistraci připravujeme třináct chemikálií. Také pokračujeme v testování výrobků v laboratořích a proškolujeme odpovědné pracovníky,“ popisuje tisková mluvčí Lovochemie Irena Vodičková.

Podobná situace vládne u většiny jejích kolegů. Od prvního června mají totiž firmy možnost v rámci zmíněné předregistrace zdarma předložit základní informace o svých látkách agentuře ECHA, která je nakonec v lednu 2009 zveřejní. Tím umožní navázání vzájemných kontaktů a následnou spolupráci výrobců stejných látek; výsledkem by měl být jejich koordinovaný postup v rámci celého procesu vyžadovaného normou REACH. A co je nejdůležitější, také sdílení všech souvisejících nákladů.

Zároveň s tím se rozbíhá i samotná registrace a schvalování látek, které budou probíhat ve fázích podle množství a nebezpečnosti chemikálií až do roku 2018.

„Z dlouhodobého hlediska nás navíc čeká změna strategického plánování výroby, budeme muset nově zvážit i ziskovost našich jednotlivých produktů. Celkové náklady zatím odhadujeme na desítky milionů korun,“ doplňuje Vodičková a upozorňuje tím i na obavu především menších a středních firem, jimž se drobná výroba některých okrajovějších látek v budoucnu nemusí vůbec vyplatit.

To by mohl být i případ firmy Aniveg Eco, specializující se na výrobu ekologičtějších variant klasických maziv. „Zatím se ale snažíme v celé problematice lépe zorientovat, konkrétní soudy bude možné vynést až po startu předregistrace,“ vyčkává nicméně s konečným hodnocením technolog této společnosti Pavel Rosa.

Celá chemická legislativa navíc neovlivňuje pouze samotné výrobce nebo dovozce, odrazí se i u takzvaných následných uživatelů. „Naše firma chemikálie jako takové nevyrábí, takže nás se dotýkají hlavně nařízení spojená s vyšší informační povinností u produkovaných látek. Spíš nás ovlivní to, že dodavatelé pochopitelně alespoň část svých nákladů určitě promítnou do ceny produktu. Ale to my nemůžeme nijak ovlivnit,“ konstatuje Petr Pospíšil z firmy BB Vytlačování plastů.

Na pokuty se teprve čeká

BRAND24

Klidné spaní ale nemá ani Svaz chemického průmyslu, který je hlavním tahounem informační osvěty o této legislativě. „Ještě pořád si někteří menší podnikatelé s REACH příliš hlavu nelámou. Jenže právě včasná předregistrace je velmi důležitá pro následnou fázi registrace. Češi mají v tomto nepříliš šťastný zvyk nechávat všechno na poslední chvíli,“ znovu zdůrazňuje nutnost včasné akce Ladislav Novák.

„Nemluvě o tom, že stále není ujasněna výše registračních poplatků nebo sankcí za porušování REACH. Řada nutných detailů také vázne kvůli zpožděnému schvalování českého chemického zákona,“ doplňuje ředitel svazu. Jen pro informaci, například současné odhady kalkulují u střední firmy produkující chemikálii v množství přesahujícím 100 tun s registračním poplatkem asi osm tisíc euro. Na strkání hlavy do písku tedy rozhodně není vhodná doba.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).