Menu Zavřít

Odmítáme ukazovat karty mafiánům

1. 10. 2007
Autor: Euro.cz

České firmy kritizují předpis, podle kterého musejí zveřejňovat své hospodářské výsledky včetně všech detailů. V obchodním rejstříku si totiž pak mohou majetek podniku snadno zjistit zločinci či konkurence. Mnozí podnikatelé proto povinnost bojkotují a žádají, aby byla zrušena.

Zveřejňování účetní uzávěrky

České firmy kritizují předpis, podle kterého musejí zveřejňovat své hospodářské výsledky včetně všech detailů. V obchodním rejstříku si totiž pak mohou majetek podniku snadno zjistit zločinci či konkurence. Mnozí podnikatelé proto povinnost bojkotují a žádají, aby byla zrušena.

Pokud si bude chtít mafián, který vybírá výpalné, zjistit majetkové poměry vaší firmy, potrvá mu to zhruba pět vteřin. Stačí, když se podívá na internetové stránky obchodního rejstříku. Tam najde ve sbírce listin třeba údaje o tom, kolik měla loni vaše firma na kontě peněz nebo jestli koupila nové auto.

Konkurence zase pohodlně zjistí, kolik jste investovali do reklamy či zda jste nakoupili nový software. To vše lze mnohdy najít v příloze účetní uzávěrky. Tedy pokud vaše firma plní zákonnou povinnost zasílat tento dokument do sbírky listin obchodnímu rejstříku.

Ukaž, o kolik tě můžu obrat

Rozsah informací, které firmy musejí zveřejňovat, jsou proto pod palbou kritiky podnikatelů. „Nejenom, že tyto údaje mohou snadno získat zločinci, také jsou zneužitelné v rámci obchodního soupeření a průmyslové špionáže,“ shrnuje hlavní výtky prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. „Ven se dostávají i velmi citlivá obchodní data. Třeba jaké firma koupila stroje a nemovitosti, jaké má pohledávky po lhůtě splatnosti a podobně,“ podivuje se Drábek.

„Mé rodné číslo je tajnou osobní informací. Z praxe přitom vím, že je k ničemu a naprosto neškodné. Na druhou stranu mě stát nutí zveřejnit kompletní majetkové poměry firmy a tím je nabídnout komukoliv volně k dispozici. Potenciálně i kriminálním živlům,“ kroutí hlavou podnikatel Viliam Grácz, který vede menší konzultační firmu. „Můj návrh? Zrušit povinnost publikovat výsledky pro všechny firmy do padesáti zaměstnanců a výrazně ji omezit pro firmy do 250 zaměstnanců,“ říká Grácz.

„Ano, návrhy na zrušení jsme již zaznamenali. Ale vždy je to snaha o úplné zrušení, což je nereálné. Nějaká kontrola hospodaření firem být musí. Myslím ale, že by se neměla publikovat příloha účetní uzávěrky. Když se koncipoval její rozsah, nikdo totiž nepředpokládal, že budou všechny tyto údaje veřejně přístupny,“ říká Drábek.

Úřad pro ochranu osobních údajů zase znepokojuje zveřejňování dat o majitelích nebo jednatelích firem. „I na nás se podnikatelé obracejí se stížnostmi. Ale my bohužel nemůžeme s veřejným přístupem do těchto databází nic dělat, dokud se nezmění zákon. Mimochodem, obdobný problém existuje i u katastru nemovitostí. Tam se musejí povinně zasílat citlivé údaje, které se týkají například dědických záležitostí, a kdokoli si je pak může přečíst,“ uvádí mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

BRAND24

Tři čtvrtiny firem předpis ignorují Stát ale volání podnikatelské veřejnosti v této věci pravděpodobně nevyslyší. Prý ani nemůže. Zasílání firemních dat totiž stanovují příslušné směrnice Evropské unie. Zrušením nebo omezením povinnosti by se tedy Česká republika dostala do rozporu s unijním právem. „Současně se domníváme, že vypuštění této povinnosti by vedlo k absolutní neprůhlednosti hospodaření společností, což by mohlo mít dalekosáhlé důsledky ve vztahu ke společníkům, věřitelům a třetím osobám,“ doplňuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová. Podle ní počítá se zasíláním údajů do sbírky listin i připravovaný návrh obchodního zákoníku. Povinnost tudíž zřejmě ani pro malé firmy nezmizí. Mnohé společnosti ji tedy mezitím prostě ignorují. V posledních letech ji plní jen přibližně 25 procent podniků. „Pokud nějaký zákon nerespektují tři čtvrtiny dotčených firem, asi k tomu mají nějaký důvod. Trvá tedy otázka, zda takový zákon není třeba výrazně upravit nebo úplně zrušit,“ uzavírá Viliam Grácz. Živnostníci se kouknou rádi**

Zatímco podniky mají z informační povinností spíš těžkou hlavu, jednotliví živnostníci ji oceňují. „Ona povinnost se týká firem, nikoliv osob samostatně výdělečně činných. My s tím tedy nemáme problém. Ba naopak – pokud si potřebujeme něco zjistit o nové firmě, tak se můžeme podívat do sbírky listin,“ říká předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda. „Faktem ale zůstává, že řada firem tu povinnost stejně neplní. Takže je to v Česku i nadále podle Švejka a ten předpis asi nemá smysl,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).