Menu Zavřít

Odešel bankéř a Evropan

10. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Ve věku nedožitých čtyřiačtyřiceti let zemřel šéf dozorčí rady České spořitelny

Lidé, jako byl Johannes Kinsky, se v předválečných rakouských kruzích označovali slovem Bankier. Tento výraz ale není pouze synonymem pro bankéře. Označuje člověka, většinou samotného majitele finančního ústavu, který se do bankovních transakcí pouští veden především vlastní rozvahou a odpovědností vůči klientům a svou práci dělá vždy ve velkém stylu. Když Johannes Kinsky v noci na 30. června zemřel, vyvolalo to šok v řadách českých, rakouských i německých finančníků, mezi nimiž měl množství přátel a známých. Smrt následkem infarktu byla pro všechny jeho známé o to horší zprávou, že bankéři ještě nebylo ani čtyřicet čtyři let.
„Díky svému otevřenému jednání byl Johannes Kinsky oceňovaným obchodním partnerem, manažerem a kolegou, který dokázal inspirovat svými nápady a realizovat své vize. Rána, která po něm jako po člověku a po členu představenstva zůstává, je velká a jen těžko se bude zacelovat. Ztrácíme v něm mimořádného a prvotřídního investičního bankéře, ale především přicházíme o dobrého přítele,“ napsali po jeho smrti kolegové z vedení Erste Bank. Kinsky měl v bance pověst mimořádně pracovitého a ambiciózního muže, který si stanovoval vysoké cíle. Vždy je dokázal bezezbytku naplnit. Jeho pravomoci šéfa dozorčí rady v České spořitelně prozatím převzal její nynější místopředseda Bernhard Spalt. Čech a Evropan současně Kinsky se narodil počátkem srpna 1964 v německém Regensburgu. Část dětství ovšem strávil v jižní Francii, kde vystudoval lyceum v Nice. Po návratu z Francie strávil dva roky v německé vojenské důstojnické škole, aby poté dokončil své vzdělání na pařížském Institut d´Ëtudes Politiques, kde studoval finance, právo a politologii. Ačkoli vyrůstal v německém a francouzském prostředí, měl osobní vztah také k Čechám, ke kterým ho pojily historické vazby. Pocházel totiž z hraběcí větve jednoho z nejstarších českých šlechtických rodů. Kinští, kteří se původně psali z Vchynic, pocházeli ze stejnojmenné tvrze u Lovosic. Záznamy o jejich službách českému státu sahají až k Přemyslu Otakarovi I. Není proto divu, že ačkoli se Johannes Kinsky podíval do země svých předků až v devadesátých letech, okamžitě se zde podle svých slov cítil jako doma. „V roce 1996 jsem přijel jako turista a byl to šok, takové znovuobjevení domova, protože já se nikdy nikde necítil doma. Měl jsem německý pas, ale bydlel jsem celou dobu ve Francii. A najednou se cítím doma v zemi, kde ani nerozumím jazyku,“ uvedl Kinsky před několika lety v rozhovoru pro MF Dnes. Silnou rodovou spjatost bankéře s českými zeměmi a současně s celou Evropou potvrdil týdeníku EURO také jeho bratranec Constantin Kinsky. „Johannes se cítil být Čechem, ale měl vztah k celé Evropě. Když jel do Paříže, bylo to pro něj, jako by jel jen do jiného regionu, ne do ciziny,“ řekl. Za svůj domov začala Prahu považovat také rodina Johannese Kinského – manželka Esperance pocházející ze starobylého knížecího rodu Reussů i jejich dvě dcery a syn. Rodinnou idylu ovšem těžce poznamenalo, když před deseti lety Kinsky onemocněl rakovinou. Nemoc sice s pomocí lékařů překonal, přesto ale nebylo jeho zdraví od té doby ideální.

plný život V bankovní oblasti měl Kinsky na svůj věk nesmírně bohaté zkušenosti. V roce 1989, po několika stážích u společností jako BMW nebo Merck či krátké praxi v Evropském parlamentu začal pracovat v korporátním a retailovém bankovnictví u Deutsche Bank, a to postupně v pobočkách v Paříži, Saarbrückenu a Frankfurtu. V bance působil na různých pozicích bezmála deset let, od roku 1996 potom jako country manager pro Českou republiku, Slovensko a Chorvatsko. V roce 1999 se stal zástupcem americké investiční banky JPMorgan pro střední a východní Evropu. „Vždy jsem mimořádně oceňoval jeho lidský přístup, smysl pro humor a čas, který nám osobně věnoval při diskusích na pracovní i jiná témata - to je u tak vysoce postaveného bankéře, jako byl Johannes Kinsky, něco výjimečného,“ vzpomínal jeden z Kinského bývalých spolupracovníků z JPMorgan Aleš Mydlář. V pozici šéfa středoevropské pobočky americké banky se Kinsky jako bankéř a poradce podílel na řadě významných fúzí a akvizic v regionu, byl vládním poradcem při privatizaci Českého Telecomu a radil Erste Bank, jejíž součástí je Česká spořitelna, při nakupování akcií zdejší banky. Do představenstva skupiny Erste byl potom jmenován na jaře loňského roku. V polovině letošního června se dostal do čela dozorčí rady spořitelny.
Stejně intenzivně jako práci se podle přátel Kinsky dokázal věnovat zábavě, byl milovníkem hudby a dobrého vína, zasedal ve vedení Národního divadla a byl členem prestižního vídeňského Jockey Clubu. Našel si čas také na pravidelné sloupky o stylu a dobrém chování, které vycházely v Lidových novinách. K jeho velkým vášním patřil lov. Všechny své zájmy dokázal podle přátel dokonale spojit, jak to ilustruje příběh, kdy čekal v posedu s nabitou puškou na srnce a současně po telefonu dojednával s vysokým státním úředníkem jednu z největších porevolučních privatizací v zemi. „Jan byl skvělý člověk, který žil velmi rychle a v životě toho hodně stihl. Jiní lidé ani v osmdesáti letech neprožijí tolik, co on za polovinu tohoto času,” vzpomínal na Kinského jeho příbuzný Tomáš Czernin.

BRAND24

pracovní dEn 14 hodin Známí o Johannesovi Kinském mluví jako o sebevědomém a velkorysém člověku, který se ale před cizími lidmi příliš neotevíral a dokázal si držet odstup. Ti, kdo ho znali blíže, ale vzpomínají na muže s velkým smyslem pro humor a ironii, který si uměl dělat legraci sám ze sebe a obětovat se pro druhé. Jako příznivec Řádu maltézských rytířů se podílel na aktivitách charitativní organizace řádu – Maltézské pomoci -, a patřil také k jejím nejštědřejším sponzorům. Na charitu pravidelně a bez okázalosti věnoval statisícové částky. „Byl to člověk, který se dokázal postarat o potřebné, každoročně se například zúčastňoval pouti do Lurd a obětavě se tam staral o nemocné,” připomněla jedna z pracovnic Maltézské pomoci. Kinského bývalý kolega Aleš Mydlář k tomu dodal osobní vzpomínku, jak jej bankéř poté, co ho přijal do JPMorgan, uvítal slovy „welcome to hell“ (vítejte v pekle) a plynule přešel k mnohaminutovému popisu reality práce v investičním bankovnictví. „Tehdy jsem si poprvé uvědomil tu možná navenek paradoxní kombinaci tvrdosti, upřímnosti, elegance, smyslu pro humor a lidské dimenze, kterou představoval.“

BOX:
Johannes Kinsky (1964-2008), investiční bankéř a předseda dozorčí rady České spořitelny. Narozen v Německu, vyrůstal především ve Francii. Začínal v Deutsche Bank, později pracoval jako šéf středoevropského zastoupení americké investiční banky JPMorgan. Poté se stal členem představenstva Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu. Zemřel na následky infarktu. Byl pochován na Břevnovském hřbitově v Praze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).